Otthon

2017.06.19. 17:05

Háziszappan kókuszzsírból, kecsketejből: a vegyszermentes háztartás fortélyai

Alsónemesapátit és Szőcét a gyönyörű vidéke és népe természetszeretete köti össze. A vasi falut négy kilométer híján akár megyebelinek is mondhatnák.

Fincza Zsuzsa

A kötelék egyébként ősi, ma is több szállal él, februárban itt tartották például a IV. Zalai Magbörzét is. A szervezője Lippa Judit, aki hivatalosan szőcei, de, mint mondja, Zalában él egy erdő közepén, 50 méterre a Zala folyótól, egy régi vízimalom mellett. A szabad beporzású, saját termésről szedett magok csereberéjét már évek óta szervezi a térségben. A háztartásából száműzte a puccos vegyszereket, helyette a szappanokat és egyéb tisztítószereket saját boszorkánykonyhájában állítja elő. Az alsónemesapáti Harangláb-fűvésznapok kencefice-zugolyában ezek készítésével ismertette meg a szépszámú érdeklődőt.

Lippa Judit (jobbra) Fábiánné Simon Klárának a házi mosószerek készítésének fortélyai mellett a kész termékeket is bemutatta
Fotó: A szerző

A mosószappant öreganyáink is maguk kotyvasztották másra nem használható disznó zsiradékból és a fahamuból kevert lúgból. Ma fahamu-szűkében népszerűbb a nátrium-hidroxid (NaOH), a marószóda, ez viszont erősebb, ezért vigyázva kell vele bánni és a gyerekek elől elzárni. A háziszappan készítéshez többféle recept ismert. Kikeverhető hidegen főzés nélkül is - 2,5 liter vízben feloldanak fél kiló maró szódát, 1,5 kiló zsiradékot (tiszta disznózsírt), fél liter étolajat (lehet használt is), és fél kiló fehér lisztet. A vízben feloldott marószódát 24 órán át állni hagyják, majd belekeverik a zsiradékot, az étolajat, a lisztet és addig kavargatják, amíg elzsírosodik.

Lippa Judit a mosdószappanhoz 500 gramm olívaolajt, 50 gramm ricinusolajt, 70,5 gramm NaOH-t és 192,5 gramm jégkocka tartóban fagyasztott kecsketejet használt, ez utóbbit mi desztillált vízzel helyettesíthetjük. Tehetünk bele 20 gramm mandulaolajt, őrölt holt tengeri sót, csipet darált kávét.

A hajmosásra szánt szappanhoz 490 gramm kókuszzsír, 30 gramm ricinusolaj, 91 gramm NaOH, 197 gramm fagyasztott kecsketej vagy desztillált víz kell, tehető hozzá egy kevés búzacsíraolaj vagy más tápláló olaj és tetszés szerinti illatú illóolajok.

A saját gyártmányú fürdőkockához olvassz meg 40 gramm kókuszzsírt - hangzott a jó tanács -, keverj bele 20 csepp általad kedvelt illóolajat, 100 gramm szódabikarbónát, 50 gramm citromsavat és 50 gramm keményítőt. Jégkocka tartóba nyomkodva hagyd 12 órát állni, ha megszilárdult, befőttesüvegben tárolhatod.

A mosógél készítéséhez reszelj le 12-14 deka mosószappant és forralj fel 5-6 liter vizet. A szappant a forralt vízzel addig kavargasd, amíg a reszelék fel nem oldódik, akkor keverj bele 10 deka mosószódát, a fehérítő hatás érdekében tegyél hozzá 10 deka szódabikarbónát. A gélt flakonokba töltve tárolhatod.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!