Otthon

2016.10.10. 09:37

A legszebb konyhakert gyümölcsössel és virágokkal

Zalaegerszeg - Milley Istvánné Marika úgy elbűvölte Jánka hegyi birodalmával a szakértő zsűrit, hogy az idén is neki ítélték vegyes (gyümölcsös, zöldséges, virágos) kategóriában a legszebb konyhakert megtisztelő címet.

Fincza Zsuzsa

A pityergős októberi időjárás miatt először Marika kertvárosi otthonában üldögélünk, én a gazdag aszalványkínálatból kieszegetem a savanykás őszibarackbőrt - ami nem a héja, hanem  a dehidratált pépje a gyümölcsnek -, házigazdám pedig azon morfondíroz, induljon-e a jövő évi megmérettetésen. Mint mondja, nem akarja mindig learatni mások elöl a babérokat, viszont a versenyen külön megjegyezték, kíváncsiak, jövőre milyen újdonságokkal  rukkol ki, sőt a lelkére kötötték, hogy másokat is biztasson a nevezésre. Különben is a kertben minden év egy új fejezet.

- Három éve vagyok a zalaegerszegi kertbarát kör tagja, bennük megtaláltam az a társaságot, ahova tartozom. Ők is kérlelnek, hogy jövőre is jelentkezzem. Majd meglátom...mindenesetre már húszezer forintnál tartok, ennyibe kerülnek a különleges gyümölcsfa-, és bogyós cserje csemeték amiket  megrendeltem, de a helyi kertészetekben is körülnézek majd- árulja el terveit a kitüntetett hobbikertész -. Hozatok például kajszilvát, ami a sárgabarack és a kékszilva keresztezéséből született, telepítek fekete ribizlit, gojit, mézbogyót és áfonyát.

Milley Istvánné kertjét elkerülte az áprilisi fagy - téli almafája is roskadozik a terméstől. Fiúunokái kisebb korukban  "almás mamiként" különböztették meg egy anyai nagyanyjuktól, tőle ugyanis minden évszakban kaptak a finom gyümölcsből

Visszatérve az aszalványokhoz, nem véletlenül kapta Zsolti fiától az aszalógépet, szükség volt rá, hogy a rengeteg zöldségből  és gyümölcsből ilyen módon is tudjon tartósítani. A különlegességek -  datolyaszilva, kínai datolya, gránátalma, kék babfa, fekete berkenye, homoktövis, som és  3 féle füge -  mellett  15 különböző időben érő barackfa, 3 hatalmas cseresznye- és ugyanannyi szilvafa, 36 törpe-, és 3 nagy almafa ontja a termést, s az sem szokványos, hogy a bosc kobak körtefán most éppen téli körte érik. Ki ne felejtsük a felsorolásból sokféle epret, a piros ribizlit, a többféle málnát, az egrest, a jostát és nem utolsó sorban a szőlőt, ahonnét Marika kertimádata ered.

A dombágyáson hatalmasra nőttek a káposztafélék - itt a különlegesség, a lila karfiol

- Tősgyökeres zalaegerszegi vagyok, nekünk ugyan nem volt birtokunk, de a házunk mellett jöttek le Egerszeghegyről a gazdák, akiktől édesanyám mindig vett almát, körtét, szilvát - azóta el sem tudom képzelni az életemet gyümölcs nélkül. Ősszel kopott zománcozott vizesvödrökben hozták a szép színes szőlőt, s már akkor, még gyerekként elhatároztam, hogy egyszer majd nekem is lesz minden színű szőlőm. Van is - mutatja immár a helyszínen, s azon mód végigkóstoljuk  a kétszer is megkoronázott Jánka-hegyi  kert későn érő gyümölcseit.

A sokféle csemegeszőlő leszüretelve, a birtok kerítését díszítő a "jó öreg" othellónak még szüksége van pár órás napsütésre -  innét sem hiányoznak a virágok

Férjével még harmadik fiúk születése előtt, 1971-ben vettek egy üres területet, F100-as traktorral jó mélyen felszántatták, s ezzel kezdetét vette  hobbi-kertészi pályafutásuk.

- Szakkönyvekkel és folyóiratokkal felvértezve belekezdtünk a szőlő-, és a gyümölcsfa telepítésbe - a szomszéd gazdák rajtunk nevettek, mert mi mindent úgy csináltunk, ahogyan a nagykönyvben meg van írva: trágyáztuk, öntöztük, szinte simogattuk a csemetéket.  Aztán tavasszal nálunk mind egy szálig kihajtott, amit ültettünk, a többieknek meg a harmada sem. E gondoskodásról azóta sem szoktam le, negyvenöt éves tapasztalatból mondom: a növények meghálálják a gondoskodást.

Csendélet a teraszon:  paprika, paradicsom, dísztök, aszalványok

Amikor megkérdem, mit szeret a kertészkedésben, rávágja: "mindent"! Szeret ültetni, metszeni, ásni, vetni, kapálni és gyomlálni - ez utóbbiakban is van bőven része, hiszen a veteményeskertje sem átlagos. Az idén húsz féle paradicsomot palántált, a dombágyáson a káposztafajzatok nőttek óriásra, köztük olyan különlegességek, mint a lila és a pagodakarfiol, a hagyományos zöld uborkák mellett  a fehér színű is ontotta a termést. Itt az articsóka, a rebarbara, a mángold, a csicsóka, a kerekrépa, a paszternák, két méter hosszú kölbásztök hétköznapi zöldségnek számítanak  - a felsorolás persze közel sem teljes, egy szót se szóltunk például a több mint 20 féle fűszernövényről. S ezt az egészet egy hatalmas, színes virágoskertbe ágyazva képzeljék el.

A kínai datolya még csak most kezdett érni

A datolyaszilva ezután kezdi érlelni a gyümölcsét

- Nálam nincs gléda, katonás rend - volt aki meg is szólt érte -, de ez nem káosz és összevisszaság, hanem tudatos növénytársítás, közöttük is vannak ugyanis jó és rossz szomszédok vagy éppen kertet gyógyítók, s erre építve ültetem egymás mellé őket.  Műtrágyát sem használok, a komposzt mellé növényi trágyákat készítek.

Végszóként mindemellett egy külön "tündérkertje is van. Tavaly megvette a szomszédos területet, amit őshonos gyümölcsfákkal  ültetett tele.

Címkék#konyhakert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!