Otthon

2015.03.31. 09:43

Az állólámpa szerepe napjainkban (x)

Lakberendezés, lakásvásárlás alkalmával a bútorok, a lakástextíliák kiválasztására mindig nagy hangsúlyt szoktunk helyezni.

Érdemes azonban átgondolni, hogy mindezek mellett a világítás is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy otthonos környezetben töltsük a pihenésre szánt időt. De mégis milyen lámpa típusokat érdemes mindenképp beszerezni a lakásba? Lakberendezők, az elter.hu szakértői és lelkes amatőr otthonszépítők véleménye is megegyezik abban, hogy a csillárok mellett az állólámpa sem hiányozhat egyetlen lakásból sem. Nem csak hangulatvilágításkor bizonyul hasznos választásnak, hanem helyi világításként is remekül megállja a helyét

Funkció és stílus egyben

Ha a belső terek megvilágításáról van szó, akkor nyilvánvaló, hogy napjainkban már nem csak a konkrét funkció alapján választunk a különféle eszközök közül. Egy jól megválasztott állólámpával alapvetően adhatjuk meg az egyes helyiségek stílusát, pláne, ha olyan helyre tesszük azt, ahol a helyi világítás optimális megteremtése különösen fontos.

Elsősorban nappaliba ajánlott

Nem csak a falilámpák segítségével van lehetőségünk kiemelni a helyiségek egyes pontjait, például festményeket, vagy stílusos bútordarabokat, hanem az állólámpák is kiválóan alkalmasak erre a célra. Ugyanakkor természetesen nem mehetünk el amellett sem, hogy az állólámpák segítségével biztosíthatjuk a nappaliban történő tevékenységhez a megfelelő fényviszonyokat is. Tény ugyanis, hogy a lakásokban legtöbbször a nappaliban kerül elhelyezésre ez a lámpa típus.

Olvasáshoz is alkalmas

A vásárlók választása gyakran esik olyan állólámpára, mely mozgatható karral és fényerősség szabályozóval is szolgálja az otthon kényelmét. Míg a karok jelentette fény maximálisan megfelelő a kanapén történő olvasgatáshoz, addig a hagyományos állólámpa funkció alkalmas a kellemes és hangulatos világítás egyszerre történő megteremtésére. Akár hálószobába is elhelyezhetünk egy jól megválasztott állólámpát, ám minden esetben fontos, hogy mind stílusában, mind méretében passzoljon az a helyiség egyéb adottságaihoz.

Mit érdemes még állólámpa mellé választani?

Az állólámpa egyetlen otthonból sem hiányozhat, ám ez a típus önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a minden szempontból megfelelő fényviszonyokat. Nem véletlen tehát, hogy a lakásfelújítók közül sokan teszik le voksukat a mennyezeti világítás és a csillárok mellett is. Ezekkel ugyanis biztosítható az egész helyiséget betöltő fényár, legyen szó akár a nappaliról, a konyháról, vagy a hálószobáról.

Gyakran esik a választás asztali lámpákra is, melyek dolgozószobába éppen úgy alkalmasak, mint a nappali megfelelő pontján elhelyezve. Az olyan hangulatvilágítás, mint az egészségre is hatást gyakorló sólámpa, vagy a reneszánszát élő lávalámpa szintén igencsak kedvelt manapság.

Ne feledje, ahhoz, hogy otthona minden helyiségében jól érezze magát, és az esti órákban is megfelelő fényviszonyokat teremthessen, nélkülözhetetlenek az időtálló minőséget képviselő, energiatakarékos izzóval ellátott lámpa típusok!

Ezek is érdekelhetik