Otthon

2014.12.15. 21:45

Akár hulladékból is - Némi ügyességgel kevés pénzből is sok minden kihozható

Filcdarabból, ebédről megmaradt szalvétából vagy fakéregből, akár popsitörlő kendő segítségével is készíthetők karácsonyfadíszek és személyre szóló ajándékok. Legalábbis Farkasné Deres Andrea „kreatív mindennapjaiban”.

Rajki Zsófia

A háromgyermekes édesanya bő tíz éve a kézművesség megszállottja. Akkor szeretett bele a csináld magad, házilag – elfoglaltságba, amikor első csemetéjét, Vivient várta. A hobbi mára szinte kitölti az egész napját. Gyakorlatilag bármit el tud készíteni, legyen szó lakberendezési tárgyakról vagy jeles alkalmakra szánt meglepetésekről, olyan dolgokról, amelyekért sokan az üzletekbe rohannak, és kemény pénzeket szurkolnak le. Pedig – mint Farkasné Deres Andrea hangsúlyozta – a háztartási „hulladék" legjava is hasznosítható. Minimális időigénnyel, kevés anyagi ráfordítással, ám nem kis ügyességgel sok mindent előállíthatunk saját kezűleg. Pláne, ha utánajárunk a mikéntjének.

– Annak idején én is a világhálón szörfölgetve szerettem bele a kreativkodásba. Először, amolyan kísérletképpen, a magam és persze a szeretteim örömére, gipszképeket készítettem dekupázzsal, úgynevezett szalvétatechnikával. Az ehhez szükséges fő alapanyag, a szalvéta eleve adott volt itthon, csak speciális ragasztó és képkeret kellett hozzá. Meg egy kis találékonyság, hiszen a fémet, fát, gyertyát és még sorolhatnám, fel lehet öltöztetni ollóval kivágott szalvétamotívummal – mesélte Andrea.

Farkasné Deres Andrea kifogyhatatlan az ötletekből, tele a lakás saját készítésű díszekkel. Fotó: Pásztor András

A Farkas család otthonát milliónyi, dekupázs-módszerrel előállított tárgy csinosítja. Még a karácsonyfára aggatható díszeket is az anyuka kreálja.

– Lézerrel kivágott csillag-, csengettyű- és korcsolya formákra csillámokat szórok. Majd a szalvétatechnika „továbbfejlesztett" változatával megspékelem. Például kiszáradt popsitörlő kendőre kent pasztellkrétával színeket festek a natúr figurákra. Végül egy kis fonal a fogantyújának, aztán mehet is a fenyőfára.

Andreáéknál egyébként még az ajándékdobozok is kreatív módon készülnek. És sok minden más is...

– Idővel a filcvarrással is bővült a kézműves-szenvedélyem tárháza. Először lerajzolom, megtervezem, mit, mivé szeretnék összeölteni. Utána formákra vágom a filcet, végül pedig megvarrom. Ez a filces bagoly – mutatja Andrea – ékesítheti a karácsonyfát is. Amúgy a szaloncukor szintén készíthető filcből, így biztosan nem hizlal – mondta nevetve.

Hosszan részletezhetnénk, milyen egyedi és leleményes dolgokat tud Farkasné Deres Andrea kivitelezni. Ennél beszédesebb és többet is árul el technikai ötletbörzéjéről saját, „kreatív mindennapok" oldala. No, és élete párja, Farkas Gyula, aki a kreatív asszonyka legfőbb ítésze.

– Gyakran segítünk Andinak a gyerekekkel, amikor dolgozik. Jómagam még a nappali takarítását is bevállalom, bár nem kis munka a filcdaraboktól megszabadítani a szőnyeget – jegyezte meg a férj. Halkan hozzáfűzve, hogy minden, frissiben elkészült tárgyat ő véleményez elsőként. Ebből még nem keletkezett perpatvar.

De hogy alakulhatna ki csetepaté olyan meghitt légkörben, mint amilyen Farkaséknál uralkodik?! Különösen, hogy náluk gyakorlatilag már szeptemberben (igen, jól hallják!) beköszöntött a karácsony. Az anyuka ősztől fogva készül a decemberi ünnepre, mivel – saját bevallása szerint – „karácsonymániás". Ami az ehhez köthető külsőségeket illeti: Andrea mobiltelefonjának csengőhangja andalító, karácsonyi dallamot duruzsol, körmeire fenyőfácskákat festetett, a házban mindenütt ünnepi díszek, a kézzel írott képeslapok a rokonoknak már postára adva, „a-tól z-ig karácsony" weboldal beélesítve, a fa külleme gondolatban megtervezve...

– Természetesen az ajándékok zöme megvan. Igyekszem mindenkinek személyre szabott meglepetéssel kedveskedni. Az ünnepi menüsort is összeállítottam, a „szentebédtől", a szentestei vacsorán át egészen a karácsony első és másnapjáig. Már a készülődés is örömmel tölt el. Azért időben állok neki a teendőknek, hogy az ünnep ne a munkáról szóljon. Hanem a nyugodt, meghitt együttlétről. Bár, nálunk ez nem csak karácsonykor van így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!