Otthon

2014.11.24. 14:05

Üvegbe vésett emlék

Nagykanizsa - A lézeres gravírozás ma már elterjedt technika, de mi történik, ha nem programozott gép végzi el az aprólékos munkát? Kézzel is lehet hasonlóan tökéleteset alkotni? A kanizsai Kisházi Gergely megmutatta hogyan is dolgozik.

Pásztor András

Az első bizonyítékot a gravírozásra, Dél-Afrikában találtak. Az ott élő népek a víztartó edénynek használt strucc tojáshéjakra rajzoltak különféle mintákat. Később a gravírozás fontos módszerré vált, főként a kereskedelmi reprodukciók, illusztrációk, illetve a könyvek és magazinok számára. De nem is kell ilyen távolra visszatekinteni a múltba, hogy megértsük Kisházi Gergely hobbiját. A kanizsai fiatalember lassan két éve foglalkozik kézi üveg gravírozással, s a kezdeti nehézségek ellenére, ma már kifejezetten tetszetős képeket készít.


Kisházi Gergely munka közben. A kézi üveg gravírozással készült képek több órán át készülnek

- Behatóan sosem foglalkoztam képzőművészettel, sőt a középiskolában a rajztanárom kifejezetten tehetségtelennek gondolt - kezdte Kisházi Gergely, aki hozzátette: a kézügyessége inkább a hajtogatásban teljesedett ki, senki sem tudott ugyanis olyan apró, egy centiméteres papírhajókat készíteni, mint ő. Körülbelül két évvel ezelőtt kedvet kaptam a gravírozáshoz, nyomban vásároltam is egy multifunkcionális fúrógépet, de hamar rá kellett jönnöm, hogy sem a fém, sem a fa, sem pedig az üveg megmunkálására nem alkalmas, legalábbis olyan minőséget nem tudtam produkálni, amit elvártam volna magamtól. Beleástam hát magam a témába, s gyorsan kiderült, hogy speciális fúrógépre lesz szükségem, hozzá pedig számtalan fúrófejre.

Az örök szerelem emlékművének, a Taj Mahal-nak

Nem telt el sok idő és Gergely egyre ügyesebb lett, kitanulta a kis trükköket, fortélyokat. Persze mindent a maga kárán.

- Sietni sosem szabad hangsúlyozta a kanizsai fiatalember. Ezt akkor tanultam meg, mikor rövid határidőre kellett négy borospoharat gravíroznom. Már az utolsót rajzoltam , mikor hirtelen elpattant az üveg. Szerencsére az egyik boltban találtam egy ugyanolyan készletet, így nem kellett elölről kezdenem a borospoharak díszítését, de azért jó kis lecke volt ez számomra. Amúgy a poharak, palackok kézi gravírozása mellett, képeket is készítek. Általában fénykép alapján dolgozom, először papírsablont készítek, amit az üveg alá teszek és a főbb kontúrokat ez alapján húzom meg. A munka dandárja csak ezt követően kezdődik, az árnyékolás, a sötétebb és világosabb tónusok hangsúlyozása elég hosszú időt vesz igénybe.

Gergely munkáit látva nemcsoda, hogy egyre több felkérést, illetve megrendelést kap. Az üvegbe gravírozott arcok ha nem is örök (az üveg ugyebár törékeny), de szép emlékként, ajándékként szolgálnak.

Magyarország legismertebb labdarúgójának, Puskás Ferencnek is emléket állított az alkotó

- Most nagy munkában vagyok, meghívást kaptam a november 29-30-án megrendezésre kerülő Budapesti Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásárra, ahol közel 200 különféle kézműves mutathatja be portékáit - árulta el a kanizsai fiatalember, akit párja is elkísér, akit szintén megfertőzött a kézi üveg gravírozás szeretete. - Tulajdonképpen ez a kiállítás lesz az első, hogy kilépek a nagyközönség elé, remélem kedvező lesz a fogadtatás és akkor a jövőben még több időt és energiát fordíthatok a hobbimra. A kiállításra szánt képeket egyébként ízlésesen egy fa talpba állítom, ezeket egyik barátom, Kurucz Tamás bútortervező készítette.

Kisházi Gergely egyébként nem gépellenes, ő is naponta használja a modern kor vívmányait, sőt tisztában van azzal is, hogy a lézeres, gépi gravírozás milliméteres pontossággal másol. Ő mégis azt mondja: amit kézzel is el lehet készíteni, annak nagyobb értéke van, s olykor az apróbb eltérések ellenére is magasabb értéket képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!