Otthon

2013.12.09. 12:10

Fénybe öltöztetett házak

Az elmúlt 10-15 évben mind a lakosság, mind a városok mérföldeket léptek előre karácsonyi dekorálásban.

Magyar Hajnalka

Advent időszakában ablakok, épületek, terek, fák öltöznek ünnepi fénybe és különféle fényeffektusok, valamint 3 dimenziós motívumok ejtik ámulatba az ünnepváró embereket. – Karácsonyi dekorációból rendkívül széleskörű a választék – mondja Süte Csaba, a lámpabolt-tulajdonos.

– Fényfüzérek, jégcsapfüggönyök, fényhálók, ablakdíszek, különféle kültéri motívumok, hogy csak néhány terméket említsünk a palettáról. A méretek végtelen hosszúságúak lehetnek, a fényfüzér ugyanis lehet toldható és bővíthető. Egy 2 méteres fán 10 méter fényfüzér mutat szépen. Annak sem kell lemondania a kinti díszítésről, akinek nincs kinti csatlakozója, trafó segítségével is működtethetők a fények. Kültéri díszeknél fontos a tökéletes nedvesség elleni védelem, ami minimum IP 44 –es védettséget jelent.

A fényhálók, ablakdíszek, jégcsapfüggönyök mellett már 3 dimenziós figurákkal is díszíthetünk (Fotó: Katona Tibor)Dekorációban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jövő technológiája, vagyis a LED- es világítás. A LED-ek rendkívül alacsony energiafelhasználásuk miatt alig terhelik a környezetet, így kímélik mind az erőforrásokat, mind a pénztárcát. A LED-es karácsonyi dekorációk további előnyei, hogy rendkívül hosszú élettartamúak és bár az izzó nem cserélhető, ha valamelyik kiégett, a többi tovább világít. A LED-eket hipoxigyanta segítségével helyezik és zárják be a polikarbonát burába.

Ez garantálja a mindig tökéletes elektronikai kontaktust és a nedvesség elleni védelmet. Színek és figurák tekintetében szintén széles a paletta. Az aranyló csillogás és az ezzel járó kellemes, hangulat teszi a meleg fehér szint közkedvelté. Sokan szavaznak a hideg fehérre, valamint a sokszínű fényre is. Formákban nem sokat változott a divat, a gömb, a csillag, és a jégcsap örvend a legnagyobb népszerűségnek.

 

Legyen a lakás fénypontja

A klasszikus megoldásokon túl sokféle lehetőség nyílik a fényfüzérek elhelyezésére. Jól mutat például, ha a kopasz fák törzsére tekerjük fel a spirál alakban, vagy ha a kaspókat, az ajtóra helyezett adventi koszorút is fényárba vonjuk. Üvegtálba halmozva szó szerint fénypontja lehet a lakásnak.
Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!