Otthon

2012.07.24. 06:18

Öné a legszebb kert? Mamutfenyővel indult

Cserszegtomaj - Hatalmas mamutfenyő áll a Kormos család kertjének közepén. A monumentális, kellemes árnyat adó fa alapozta meg a virágos-tavas parkot, több mint 20 éve.

Sámel József

- Húszcentis volt, akkor ültettük, mikor a fiunk született. Persze még nem tudtuk, hogy egykor majd a park meghatározó fája lesz, lévén, az udvar három részből állt - idézte a múltat Kormosné Takács Lívia, hozzáfűzve: gyorsan kiderült, hogy a talaj nem alkalmas kertészkedésre, ezért döntöttek a parkosítás mellett. 

- Sziklás, agyagos itt a talaj,  gyümölcsfák és  zöldségfélék termesztésére teljesen alkalmatlan. Bár ültettünk többfélét, sokáig sajnos nem éltek. Ugyanakkor a dísznövények szépen alakultak. Az irány tehát  adott volt.

Saját  terveik alapján kezdtek a parkosításba - ezt már a férjtől, Kormos Lászlótól tudtuk meg, aki asztalosmester lévén imádja a fákat, a zöldet. Két fontos törekvésük volt az induláskor. Az egyik, hogy ne szimmetrikus, hanem abszolút szabálytalan legyen a fák és bokrok elrendezése. Az első részbe kerültek az alacsony növésűek, hátra a nagyobbak. A másik szempont az volt,  hogy  egyediek és dekoratívak legyenek a növények. És lehetőség szerint virágosak.
  
- A munka folyamatos volt, s zajlik jelenleg is. A növények egy részét vásároltuk, de hoztunk egyedeket külföldről is - folytatta, mutatva a ritkának számító cédrusféléket, különleges fenyőket és kínai akácokat, s elárulva: a kertészkedés nagyban összefügg a hobbijukkal:  szívesen kirándulnak erdőkben, hegyvidékeken.
 
- Ahogy a fák és bokrok növekedtek, úgy szépült a kert, mely egy idő után tóval bővült. Ennek is története van, ahogy múltak az évek, úgy lett egyre nagyobb. Először csak jelképes volt, mára elnyerte végleges méretét. Éppen az említett kemény talaj miatt nem volt egyszerű kiásni a medret, előfordult, hogy csákányozással egy este egyetlen talicskányit haladtam. Az eredeti mélysége 1,8 méter volt...


 
Ez már csak emlék, s persze a házigazdák szerint megérte a kemény munka. Az  évelő virágok és bazaltkövek szegélyezte, vízforgatórendszerrel szerelt tavat piros és fehér tündérrózsák díszítik, s  - egyre nagyobb számban - különböző halak (aranyhalak, pontyok, compók, stb.) lakják. A vendégek, kollégák egyaránt szívesen időznek el a tó partján, ahogy a házaspár is.
 
- Szeretünk a kertben lenni, kiülni, beszélgetni, különleges és kellemes környezetet biztosít  - tette hozzá Kormosné Takács Lívia.  - Persze egy ekkora terület gondozásával munka (fű- és sövénynyírás, nagy melegben öntözés, a tó tisztítása, stb.) is akad bőven. De szívesen dolgozgatunk benne, jó látni, ahogy alakul, szépül.
 
A park, s a ház előtti terület folyamatosan változik, hiszen ötleteknek egyáltalán nincs híján a házaspár.

 





A fák, cserjék között szeretnének ösvényeket kiépíteni, s kis táblán kiírni a nevüket, adataikat  vázolta a jövőt Kormos László, amihez felesége hozzátette: a fák tövébe virágokat ültetnek, s a bővítés is napirenden van. Hely ugyanis még akad a parkban.  Ha különleges fajtákat látnak, biztosan átgondolják
a lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!