Otthon

2011.12.16. 11:23

Régi idők karácsonya, modern felfogásban (fotókkal)

A fenyőágak legvégén bájos angyalkák ücsörögnek, a kopogtatót két aprócska rénszarvas őrzi, s minden olyan nosztalgikus: pöttyös és kockás, textil és fáradt piros...

Varga Lívia

A fekete a múlté, s a tavaly még oly´ divatos pink is eltűnt, a lila-ezüst pedig idén már hidegnek hat, ezért az ezüst helyébe most arany kerül. Az igazi sláger azonban a piros, mintában pedig a fehér alapon pöttyös és kockás, a bátrabbaknak hasonló stílusú kékkel kombinálva. Ám a fehér nem csak ebben a variációban, mindenütt felbukkan a díszítés során.


– A klasszikus piros mellett dívik az olívazöld, fehérrel és ezüsttel kiegészítve, míg ha utóbbit aranyra cseréljük, s natúr díszeket teszünk mellé, melegebb hatást érünk el – mondja Molnár Zsófia, a zalaegerszegi Tündérvirág üzletvezetője. – Az idei karácsonyfa- és ünnepi lakásdísz-divatot tehát a természetes színek és alapanyagok jellemzik. Kandírozott gyümölcsök, iszalagból font kisebb-nagyobb gömbök, csillagocskák és natúr textíliákból, mézeskalácsból készült díszek kerülnek a fára, lakásba egyaránt. Emellett népszerűek a különféle plüssfigurák, jelenjenek meg angyal formájában vagy kis csizmácska képében, sőt akár a gyerekek nem használt játékait is bedugdoshatjuk a fa tövébe.

Boa helyett csavarjunk a díszekkel harmonizáló organzát a fa köré, úgy, hogy csak néhol villanjon meg az ágak közt a könnyed anyag, amivel, ha nem szép a tartónk, azt is eltakarhatjuk. Idén divatosak a pattogatott kukoricából font füzérek is, a masnikat pedig tollas angyalszárnnyal helyettesíthetjük. S jól mutat a fán az organzába csomagolt, masnival átkötött pár szem dió is.


- Bár a műfenyő egyre népszerűbb, fekete, fehér és pink változata mostanra eltűnt, s maradt a klasszikus zöld, amely megszólalásig hasonlít az igazihoz. A hangulatot ilyenkor persze célszerű karácsonyi illóolajokkal fokozni. Ha nem akarunk/tudunk nagyobb összeget kiadni a fáért, válasszunk kisebbet és állítsuk egy szépen letakart, futóval díszített asztalra.

Az ünneplőbe öltöztetett lakás általában összhangban van a karácsonyfa színvilágával. A piros melegséget kölcsönöz, s vonzza a tekintetet. Egy örökzöldekkel díszített kopogtató piros bogyókkal önmagában is csodás látvány. A bejárat mellé állított égősorral díszített tuja ugyancsak melengeti a lelket, s ünnepi hangulatot kölcsönöznek a háznak az örökzöldekkel, üvegbúrába állított gyertyákkal ékített párkányok is. Bent különféle hosszúságban, térbe vagy függönyre lógatott gömbökkel díszíthetünk, s jól mutat, ha egy üvegpohárkába állított gyertya köré egy tálcára szárított gyümölcskarikákat, diót, ánizscsillagot, fahéjat szórunk. Sőt, ha oszlopos gyertyánk van s nagyobb üvegedényünk, akár a gyertya köré, a pohárba is rétegezhetjük a fenti díszeket. S kifejezetten mutatós az is, ha egy szolidan díszített fenyőkoszorú közepébe orchideát vagy karácsonyi kaktuszt helyezünk, sorolja az ötleteket Molnár Zsófia.


Ha van kedvünk, időnk, türelmünk, som-, fenyő- vagy tujaágakból vékony drót segítségével formázzunk karácsonyfát, rögzítsük egy tálra, dobozra vagy tűzzük bele egy szép edénybe, rakjuk körbe örökzöldekkel, díszítsük bogyókkal, masnikkal, tobozokkal. Ha fér, tegyünk mellé négy teamécsest, s máris kész az adventi dísz.



"Karácsonyváró" cikkeink: 

Polgár Judit: Korábban nem jutott idő a karácsonyokra

Viszik a karácsonyi halakat: megkezdődtek a téli lehalászások

Készülve az ünnepre 

Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Mai állás - 61 százalék, hogy fehér karácsonyunk lesz

A színek egyensúlya, ilyenkor karácsonykor 

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot Keszthelyen

Megnyitott az Adventi Udvar (fotókkal)

Érdemes volt kinyitni vasárnap

Princess: hogyan karácsonyoznak a hercegnők?

Óriási adventi koszorút készítettek Alsónemesapátiban 

Házasodik a krampusz - A kanizsai fúvósok már az adventre hangolnak 

Adventi Jégünnep (frissítve) 

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben 

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban 

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!