Otthon

2010.12.27. 16:36

Szilveszterkor pár száz forintból is feldobható a lakás

Az év utolsó napja a vidámságé, bolondozásé, de az persze nem biztos, hogy éppen aznap kedvünk lesz a mókázáshoz. Néhány bohókás dísszel azonban kellő hangulatba kerülhetünk.

Péter Gyöngyi

Annak, aki házigazdája lesz egy évbúcsúztató baráti összejövetelnek, nem csupán az ételekről, italokról kell gondoskodnia, de a dekorációról, a jópofa terítésről is, hogy a házibulira érkezőket már a látvány is kellőképpen felvidítsa. Érdemes persze megadni a módját és néhány mosolyt kiváltó darabbal feldobni a lakást abban az esetben is, ha az ember szűk családi körben, leginkább tévénézéssel int búcsút az évnek. Elvégre az ünnep attól lesz ünnep, hogy azzá tesszük.


Polgár Piroska zalaegerszegi léggömbdekoratőrtől – aki egyúttal egy partihoz nélkülözhetetlen termékeket forgalmazó üzlet vezetője – kaptunk ötleteket arra, mivel tehetjük hangulatosabbá környezetünket szilveszterkor. Előrebocsátotta, ma már nem számít kuriózumnak a díszítés, nem muszáj ugyanis erőn felül költeni rá. Pár száz forint elegendő ahhoz, hogy a vidámnak szánt összejövetel sikere legalább ezen ne múljon.

– Választhatunk hagyományos színes papírlampionok közül, és persze úgynevezett kihúzós papírdíszeket is felakaszthatunk ide-oda a lakásban. Ez utóbbi smilefejek vagy pillangók füzére is lehet. Ezeket mindenki ismeri, szereti, nem sajnálja eldobni a buli végén – mutatott egy-két egyszerű, ám látványos elemet a szakember. – Az újabb darabok között elegánsabbakat, fényesebbeket is találunk, ezek általában arany, ezüst, bronz és fekete színben pompáznak. A legegyszerűbb és leglátványosabb dísz természetesen a lufi, pillanatok alatt lehet vele dekorálni. Aki a bejárathoz állít egy lufiból hajtogatott köszöntő figurát, már megadja a hozzá belépők, ezzel a parti alaphangulatát is. A spirál is látványos, ebből is van arany, ezüst, színes, sőt, „diszkós” is, hiszen e téren szintén hódít a retro: ahogy a fény mozog a spirálon, az több színben csillog. A fényes szálakból aláhulló „oszlop” önmagában derűt varázsol és eleganciát lop a terembe, szobába. A komolyabb, minőségi darabokat elteheti az ember a következő évre, aztán kiegészítheti néhány apróbb, szokatlanabb újdonsággal.


Díszíteni úgy érdemes, hogy már a bejárati ajtónál rálásson a vendég a dekorációra. Fölösleges azonban túlzsúfolni a lakást, nem kell végigaggatni mindent, szögeket verni mindenhova, elég az eleve meglévő rögzítési pontokra függeszteni a lampionokat, girlandokat. A kilincsek, fogantyúk, egyéb falidíszek alkalmasak lehetnek a könnyed papírdíszek felfüggesztésére. A szerpentinek bárhova elhelyezhetőek, jól mutatnak az asztalon is. Ezeknek van már egyébként hologramos változatuk. Néhány tetszetősebb, mókás mintával ellátott trombita vagy anyósnyelv is kiegészítheti a dekorációt, ráadásul jól jön az új év köszöntéséhez is, sorolta Polgár Piroska.

Léteznek asztalra való széles papírcsíkok, ezek is szépek, csillogóak, ráadásul hasznosak: védik a terítőt. És, ha már a terítésnél tartunk: az esztendő első napját aligha szeretné bárki órákon át tartó mosogatással kezdeni, ezt kivédendő, jó szolgálatot tehetnek az eldobható tányérak, evőeszközök, poharak. Ezek már csak azért is praktikusak, mert nem törnek, márpedig a buli hevében gyakorta történik efféle „baleset”. Szerencsére már olyanokat is találunk – akár Happy New Year felirattal –, melyekről első pillantásra nem gondolnánk, hogy papír az alapanyaguk. A gyerekek is részesei az év végi ünneplésnek, számukra találhatunk figurás evőeszközöket, csákókat.


Manapság egyébként, aki bulit rendez, az a dekorációról sem feledkezik meg, osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember, még akkor sem, tette hozzá, ha batyus buliról van szó. A partikra amúgy jelmezt is ölthetnek a vendégek és házigazdák, de persze nem szükséges, hogy a maskarázásról szóljon az egész este, arra ott lesz a hamarosan kezdődő farsangi szezon. Elég, ha egy szép parókát vagy szemüveget veszünk fel, esetleg egy csillogó, arany színű kalappal is jelezhetjük, hogy ez a parti teljesen más, mint az év többi hét végi zenés rendezvénye, bulija.


JÓ KEDVBEN TALÁLJON AZ ÚJ ÉV
Rengeteg alkalma adódik az embernek év közben is arra, hogy kirúgjon a hámból, a szilveszter azonban egészen más, már csak azért is, mert minden földrészen óriási mulatozásba torkollik. Az év utolsó napjának bolondozásával azt szeretnénk elérni, hogy boldogságban, jó kedvben találjon bennünket az új esztendő első, aztán természetesen az összes többi napja. Dekoráljunk tehát, teremtsünk magunk körül vidám hangulatot és koccintsunk a reményteljes jövendőre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!