Otthon

2010.07.06. 07:29

Modern stílusban kialakított otthonunkat is díszítheti a stukkó

Bár a stukkó elsősorban a klasszikus stílusú, nagypolgári lakások tipikus díszítőelemei közé tartozik, egy-egy gondosan megválasztott darabbal a modern terek is exkluzívvá tehetők.

Varga Lívia

Stukkó, rozetta, oszlopfő, konzol. E szavak hallatán a legtöbbünk tudatában kastélyok és fényűző nagypolgári lakások jelennek meg, tágas terekkel, óriási ajtókkal, ablakokkal, nagy belmagassággal, antik bútorokkal. A szakember szerint azonban humort hordozó vagy romantikus hangulati elemként a modern stílusú vagy kisebb terekbe is becsempészhetőek a gipszből vagy a gipszet idéző polisztirolból készült különféle fali díszítmények. A dekorációs célok mellett pedig praktikus hasznuk is lehet, segítségükkel ugyanis akár a helyiség előnytelen adottságai is a visszájára fordíthatók.

 

- A plafon és az oldalfal találkozásánál keletkező derékszög az íves, homorú, különböző szélességben, vastagságban és mintával kapható holkerléccel lágyítható, ami kitűnő szogálatot tehet akkor is, ha e két sík eltérő színeit szeretnénk elválasztani egymástól - fogalmaz Dedinszky Gabriella lakberendező. - Amennyiben a díszítőlécet a plafontól 40-50 centis távolságban futtatjuk körbe a helyiségben, optikailag csökkenthetjük a túlságosan nagy belmagasságot. Ebben a sávban a fal színének egy világosabb vagy sötétebb árnyalata és a mennyezet színe egyaránt megjelenhet.

Lábazati lécként a stukkó ezen formája jó szolgálatot tehet kétféle tapéta vagy festék elválasztásánál, de használhatjuk pusztán dekorációs elemként is. Előszeretettel alkalmazzák például keretként egy kiemelendő dísztárgy, például szobor vagy kép körül, de közrefoghat például egy tükröt, s hangsúlyossá tehet egy falilámpát is. A lényeg, hogy mintázata és vastagsága összhangban legyen a lakás stílusával.

- Modern környezetben rendkívül jól mutat és divatos is az egyszerű, kevésbé díszített lécbe épített szegélyvilágítás, a helyiségben körbefuttatott szélesebb párkányba pedig, ha az ablak előtt észrevétlenül kiugratjuk, könnyedén és esztétikusan elrejthető a függönykarnis. Természetesen ebbe a párkányba is építhetünk hangulatvilágítást - folytatja a lakberendező.

- Modern környezetben rendkívül jól mutat és divatos is az egyszerű, kevésbé díszített lécbe épített szegélyvilágítás, a helyiségben körbefuttatott szélesebb párkányba pedig, ha az ablak előtt észrevétlenül kiugratjuk, könnyedén és esztétikusan elrejthető a függönykarnis. Természetesen ebbe a párkányba is építhetünk hangulatvilágítást - folytatja a lakberendező.

 

Díszítettebb terekbe jól beleillenek a különböző konzolok, oszlopok és oszlopfők, amelyek együtt és önállóan is megjelenhetnek, sőt némi fantázával új funkciót is nyerhetnek. Két konzolra épített párkányból például impozáns polc válhat, s ha a lakás stílusától nem idegen, szép látványt nyújt, ha a kandallót oldalt klasszikus oszlopok, felül pedig párkány keretezi.

De ne feledkezzünk el a csillár vagy egyéb világítótest fölé, a mennyezet közepére helyezhető rozzettákról sem, amelyeknek kisebb változatai jól mutatnak az oldalfalra függesztve, kép gyanánt is.

S ha már stukkó, akkor a gipszszobrokról is szót kell ejtenünk. Ezeknek a díszítőelemeknek, hívja fel a figyelmet Dedinszky Gabriella, elengedhetetlen, hogy méltó helyet, például falfülkét vagy egy konzolos tartópolcot biztosítsunk.


DEKORÁCIÓ – KINT ÉS BENT

A stukkó készülhet gipszből s újabban polisztirolhabból is. Előbbi szebb és nemesebb, utóbbi viszont strapabíróbb, jobban bírja a mechanikai behatásokat, és kültéren eredményesebben küzd meg az időjárás viszontagságaival. Stukkókat ugyanis természetesen nemcsak a lakásban, de kültéren, épületdíszítő elemként is használhatunk. Ezek megjelenhetnek a kerítésoszlopokon is, melléjük pedig – persze a kerttel összhangban – már díszkút vagy csobogó is dukál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!