Otthon

2010.02.23. 03:28

Nyugtató levendula - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Még szerencse, hogy pénteken felhívott Erzsi néni kertbarátnőm, hogy eszembe ne jusson még elvetni a padlizsánmagokat, ráérek majd március elején. Ebből azonnal arra a következtetésre jutottam, hogy a jövő héten viszont meg KELL tennem.

Fincza Zsuzsa

Tavaly Zsuzsanna napján már elvetettem a paprikamagokat, úgy döntöttem, az idén pár nappal későbbre halasztom.
A palántáknak már megvettem a három balkonládát, minden évben ezt teszem, aztán, amikor a kertbe kerülnek a növénygyerekek, rögvest ültetek helyettük valamit. Aztán eljön az új tavasz, én meg itt állok palánta-nevelő ládikák nélkül.

Paprikából 90 százalékban Annus néni féle vastag húsú, narancssárga fajtát vetek majd, a padlizsán- és a paradicsommagokat pedig Erzsi nénitől kaptam. Már nézelődtem az áruházban, hogy beszerzek még néhány tasak magot, félhangosan morogtam is, hogy csak olyan márkájú van, amiből tavaly négy szál növényke kelt, amikor megszólalt a mellettem válogató hölgy, hogy neki minden szem kicsírázott. Igaz, neki sárgarépás zacskó volt a kezében, s arra nekem sem volt panaszom.

Vasárnap csak a más irányú kötelező elfoglaltság tartott vissza attól, hogy a kezembe vegyem a metszőollót, s el is kapott a sárga irigység, amikor este kollégám büszkén újságolta, hogy már megmetszette az alma- és a körtefáit. Ezen a héten sem lesz hozzá szerencsém, örülök, ha apró munkákra jut majd időm.

Először is a levendulabokrokat fazonírozom egy kicsit, tavaly nagyon visszametszettem őket, az idén kíméletesebb leszek. Egészen a fás részéig nem szabad visszanyesni, mert onnét már nem hoz új hajtásokat.

Az illatos gyógy- és fűszernövényt elsősorban a rózsák miatt ültettem, ugyanis elűzi a levéltetveket és a hangyákat, ráadásul nagyon jól mutatnak együtt. Kék virágait csokorba szedve, felakasztva szárítjuk, elűzi majd a molyt a szekrényből, de állítólag a legyek sem kedvelik az illatát. Illóolajokban gazdag, gyantát, cseranyagokat és szaponint tartalmaz, nyugtató, görcsoldó, idegeket erősítő hatása van. A zsenge hajtáscsúcsokat frissen mártásokhoz használhatjuk, kissé fanyar-kesernyés íze a rozmaringéra emlékeztet. A virággal ízesített cukorral süteményeket, kalácsokat készítenek. Az illóolajával égéseket, csípéseket, vágásokat kezelnek.

A homlokba bedörzsölve enyhíti a fejfájást. Az ágyneműre cseppentett levendulaolaj elűzi a szúnyogokat.

Egy bútorfényező receptet is ismerek, a szárított levendulaszárból egy marékra valót 275 milliliter vízzel leforrázunk, lefedjük az edényt és 15 percig állni hagyjuk. Lassú forrásban lévő víz gőze fölött felolvasztunk 60 gramm méhviaszt, 275 milliliter tiszta terpentint - legyünk óvatosak, mindkét anyagnak alacsony az olvadáspontja. A szűrt levendulaforrázatot és 60 gramm szappanforgácsot egy másik serpenyőben óvatosan felmelegítjük, mindkét keveréket kissé lehűtjük, majd összekeverjük. Sűrű krémet kapunk, amit csavaros tetejű dobozba teszünk. A krémet puha ronggyal visszük fel a fára, fémre, festett felületre, s addig dörzsöljük, amíg fényes nem lesz.

Készíthetünk gyógynövényes légfrissítőt is. Két marék friss vagy 1 marék szárított levendulát 300 milliliter vízzel 15 percig fedő alatt pároljunk, hagyjuk kihűlni. Alaposan szűrjük át, tegyük szórófejes üvegbe, amiből spriccelni tudjuk a levegőbe. Készíthetjük a légfrissítőt illóolajból is, 10 cseppet rakjunk 300 milliliter hideg vízbe és alaposan rázzuk össze. Kissé erősebb az aromája, mint a friss ágaké. Gyógynövényes fürdővizet a legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy muszlin zsákocskába rakjuk a szárított levendulát, ezt a csap alá akasztjuk, s a gyógynövényen átfolyó meleg víz kiáztatja a hatóanyagokat és a levegő is megtelik a kellemes illattal.

Többféle levendula ismert, az eszményi gyógyfű az angol levendula.
Illóolaját használják az illatszergyártásban, nyugtató és pihentető hatása közismert, a virágjából készült tea segíti az elalvást. A francia és a trópusi levendula fagyérzékeny, ezért ezeket télen be kell vinni a kertből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!