Otthon

2010.01.19. 03:28

Téli vitaminbombák - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Kicsit megleptek a kollégáim, amikor belépve a szobámba szimatolni kezdtek, s közölték, hogy büdös van. Már éppen fel akartam húzni az orrom, amikor egyikük közölte, olyan fekete retek szag van .

Fincza Zsuzsa

 

Pápai Páriz Ferenc orvosdoktor, tudós professzor már több mint háromszáz évvel ezelőtt írt a fekete retek másik gyógyászati alkalmazásáról, az asztmás köhögés csillapításáról. Ő a frissen reszelt fekete retket mézzel keverve javasolta fogyasztani. Mi is használjuk megfázás, köhögés esetén, de nem reszelve. Az egyik módszer, hogy a hámozatlan retek közepét kivájjuk s a mélyedésbe kristálycukrot rakunk - néhány óra elteltével ebből eszünk egy kiskanállal - naponta többször is. A másik módi még jobb: ugyanúgy mélyedést vájunk a retekbe, de alul levágjuk a retek héját, s így egy üvegpohárba rakjuk. A mélyedésbe mézet teszünk, ami szép lassan átdiffundál a retken és belecsöpög az üvegpohárba.

Megjegyzem, amikor elfogyott a fekete retkünk és már az üzletekben sem találtam, vásároltam fekete retek kivonatot, mondhatom, aranyáron adták.

Megjegyzem, amikor elfogyott a fekete retkünk és már az üzletekben sem találtam, vásároltam fekete retek kivonatot, mondhatom, aranyáron adták.

Másik téli kedvencünk a leveles kel - feltűnően magas a vitamin- és ásványianyag- tartalma. Mindig a kertnek a házhoz közeli felébe ültetem, hogy a hóban is könnyen megközelíthető legyen. Szerény igényű káposztafajta, marhakáposztának is mondják, régen másodvetésként a lábas jószág téli táplálékául szolgált. Kiskertben május-júniusban vetjük, majd újra és újra palántázzuk, mindig oda, ahol felszabadul egy kis hely. Az alsó leveleit kezdjük szedni, a végére marad a közepe, de tavasszal mindig megörvendeztet néhány friss hajtással is. Krumplival krémleves készíthető belőle, én a húslevesbe is belerakom, a gyengébb leveleiből a salátába is vagdosok. A bimbóskel, mint friss téli vitaminforrás, szintén közvetlenül a kertből kerül a konyhába. Ilyenkor is a kert szolgáltatja a rozmaringot, sőt a kakukkfüvet és a petrezselyemlevelet is a hó alól kaparászom elő.

Másik téli kedvencünk a leveles kel - feltűnően magas a vitamin- és ásványianyag- tartalma. Mindig a kertnek a házhoz közeli felébe ültetem, hogy a hóban is könnyen megközelíthető legyen. Szerény igényű káposztafajta, marhakáposztának is mondják, régen másodvetésként a lábas jószág téli táplálékául szolgált. Kiskertben május-júniusban vetjük, majd újra és újra palántázzuk, mindig oda, ahol felszabadul egy kis hely. Az alsó leveleit kezdjük szedni, a végére marad a közepe, de tavasszal mindig megörvendeztet néhány friss hajtással is. Krumplival krémleves készíthető belőle, én a húslevesbe is belerakom, a gyengébb leveleiből a salátába is vagdosok. A bimbóskel, mint friss téli vitaminforrás, szintén közvetlenül a kertből kerül a konyhába. Ilyenkor is a kert szolgáltatja a rozmaringot, sőt a kakukkfüvet és a petrezselyemlevelet is a hó alól kaparászom elő.

Másik téli kedvencünk a leveles kel - feltűnően magas a vitamin- és ásványianyag- tartalma. Mindig a kertnek a házhoz közeli felébe ültetem, hogy a hóban is könnyen megközelíthető legyen. Szerény igényű káposztafajta, marhakáposztának is mondják, régen másodvetésként a lábas jószág téli táplálékául szolgált. Kiskertben május-júniusban vetjük, majd újra és újra palántázzuk, mindig oda, ahol felszabadul egy kis hely. Az alsó leveleit kezdjük szedni, a végére marad a közepe, de tavasszal mindig megörvendeztet néhány friss hajtással is. Krumplival krémleves készíthető belőle, én a húslevesbe is belerakom, a gyengébb leveleiből a salátába is vagdosok. A bimbóskel, mint friss téli vitaminforrás, szintén közvetlenül a kertből kerül a konyhába. Ilyenkor is a kert szolgáltatja a rozmaringot, sőt a kakukkfüvet és a petrezselyemlevelet is a hó alól kaparászom elő.

Ezek is érdekelhetik