Otthon

2010.01.26. 09:59

Rajzból otthon: megmutatjuk a térben rejlő lehetőségeket

Adott egy 160 négyzetméteres, szinte teljesen szabadon variálható tér az abban rejlő ezernyi lehetőséggel s egy négytagú család számos elvárása leendő otthonával szemben. A lakberendező feladata csupán annyi, hogy e kettőt összhangba hozza.

Varga Zsuzsa

- A család alapvető igényként egy vendégszoba s egy jól megközelíthető, a lakótértől teljesen elszeparált dolgozószoba kialakítását fogalmazta meg. Kérte a több részre tagolt nappali, az étkező és a konyha optimális elrendezését, s egy, az intim zónától teljesen leválasztott, ezen tereket kiszolgáló komplett minifürdőszoba beillesztését - sorolja a három alaprajzi verzióra pillantva a lakberendező.

A terveket nézve látszik: a lakásba egy tágas előszobán át visz az út, ami praktikus megoldás, magyarázza a szakember, hiszen a helyiség amellett, hogy óv a házba becsengetők kíváncsi tekintetétől, védi a tereket a beáramló hidegtől, s a beépített szekrénynek, előszobafalnak köszönhetően a kabátok, cipők tárolására is alkalmas.

- A dolgozószoba - folytatja a tervek ismertetését a szakember - az előszobából nyílik, hogy az ott folyó munka semmiképpen ne zavarja a többi családtag nyugalmát, ám a helyiséget, elősorban a fürdőszobával való összeköttetés miatt, a közlekedő felőli oldalról is megnyitottam. A berendezés kialakításakor a praktikumra törekedtem, így a szobát az irodai tárolóbútorok mellett egy jókora író-, számítógép- és tárgyalóasztal uralja.

Érdemes megfigyelni a rajzokon a terekkel való játékot, mely sosem öncélú, hisz a különböző faláttörésekben helyet kapó egyedi bútorok, mint például a dolgozószoba esetében, szintén a praktikumot, az optimális térrendezést szolgálják.

A vendégszoba ugyancsak az előbb említett közlekedőből közelíthető meg, s minden elvárható alapfunkciónak megfelel: kanapéja fekhellyé alakítható, s bőséges tárhely kínálkozik a vendégek holmijának tárolásához is.

- A fürdőszoba berendezése s a helyiség alaprajza mindhárom tervben más, s ehhez kapcsolódva változik a kamra mérete és formája is - mutatja Dedinszky Gabriella -, a hat négyzetméteres helyiségben ugyanis az egyedi formatervezésű zuhanykabinok alakját és nagyságát figyelembe véve húztam meg a határolófalakat.

Bár a család egyelőre nem tervezi a tetőtér beépítését, az oda vezető lépcső - a közlekedőből indulva - azért elkészült.

- A háziasszony kifejezett kérése volt, hogy a konyhában helyezzünk el egy asztalt vagy reggelizőpultot, s ragaszkodott egy innen nyíló kamra kiépítéséhez is. Emellett szerette volna, ha az étkezővel közvetlen kapcsolatban levő helyiséget a nappalitól elszeparáljuk, anélkül, hogy ajtók közé szorítanánk - idézi fel Dedinszky Gabriella.

Noha mindhárom variációban vannak formabontó megoldások, a berendezés kialakítása minden esetben követi a tárolás, előkészítés, tálalás ideális sorrendjét, ezzel is segítve a háziasszony munkáját. A helyiség méretei lehetővé tették egy reggelizőpult vagy egy kisebb asztalka elhelyezését is. Ezek formavilága minden variációban a konyhabútor dizájnjához igazodik.

- A konyhabútor legoptimálisabb, a háziasszonytól a legkevesebb felesleges mozgást igénylő U-alakú elrendezése nem volt megoldható, mivel a helyiség a közlekedő és az étkező felől egyaránt nyitott - magyarázza a lakberendező -, így a kétsoros kialakítás, s az elemek térbe forgatása mellett döntöttem a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében.

Az étkezőt egyik oldalról a konyha, másikról pedig egy hatalmas üvegfelület határolja. Innen nyílik a terasz, s ahogy a nappaliból, innen is csodás a kilátás a környező dombokra.

A nappali szintje a lakás többi részéhez képest - egy lépcsőfokkal megtörve - lejjebb került, intimitást adva ezzel a térnek. A helyiség előszoba felőli oldalára épített kéménypillér a hozzákapcsolt falrészekkel kiegészülve térhatároló elemként is működik, s szinte kínálta a lehetőséget egy kandalló beépítésére.

- Egy családban az élet a konyha mellett általában a nappali köré szerveződik, így a helyiség sok funkciót kell, hogy ellásson - hangsúlyozza a lakberendező. - A szoba közepén, természetesen a kandallóval szemben, mindhárom esetben egy méretes ülőgarnitúra kapott helyet. Mivel a ház többi részében meglehetősen sok tárhelyet sikerült kialakítanunk, a nappaliban erre már nem volt szükség, így két variációban egy relaxációs sarkot is el tudtam helyezni. Jó időben ráadásul a nappali és étkező a hatalmas terasz jóvoltából még tovább bővíthető.

Mivel a részek összeilleszthetőek, a család végül a három alaprajz ötvözetéből alakította ki álmai otthonát.

Mivel a részek összeilleszthetőek, a család végül a három alaprajz ötvözetéből alakította ki álmai otthonát.

Hálóban vagy diagonálban?

A terekkel való játék sosem öncélú, a praktikumot, az optimális elrendezést szolgálja. A hideg- és melegburkolatok a helyiségek funkciójának megfelelően váltakoznak a lakásban. Bár az egyik terven a nappali is járólapot kapott, szőnyegmintába foglalva az ülőgarnitúra helyét, a család végül a parketta mellett döntött. A hálóban és a diagonálban (átlósan) lerakott járólapok közti különbség a rajzokon is jól érzékelhető. Utóbbi optikailag tágítja a teret, a díszcsíkok elhelyezése pedig játékosságot kölcsönöz a helyiségeknek. Azt azonban tudni kell, hogy ennek a normál fektetési módnál jóval nagyobb az anyagigénye, igaz, látványosabb is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!