Otthon

2009.07.28. 02:27

Bútor, természetesen

Nagykanizsa (hba) - Tudta, hogy a lószőr tompítja a hangot? Hogy a latex kevésbé gyűjti magába a port, mint a szivacs? És hogy egy speciális trópusi növény rostjai távol tartják az atkákat? Nos, ezekből az alkatrészekből áll össze a biobútor.

zaol.hu

A nagykanizsai Fa-Feri Kft. szakemberei 2004-ben fejlesztették ki az ülőgarnitúrát, amely még abban az évben BNV-vásárdíjas lett.

- Ebben a bútorban sikerült ötvöznünk az esztétikusságot a praktikummal - így Hans Zita, a cég termelésirányítója. - Fontosnak tartottuk a természetközeliséget, ezért olyan anyagokat építettünk be, mint például a lószőr, a gyapjú, a kókuszháncs, állati eredetű pamut és egy ázsiai növény, a kapok, melynek nagyon magas a rosttartalma. 

Utóbbit erőteljes illata miatt élőhelyén arra használják, hogy távol tartsák vele az atkákat és más, élősködő rovarokat. A növény rostjait beleszőjük a szövetbe, ahol hasonló hatást fejt ki. A mágneses tér miatt nem alkalmaztunk a garnitúra egyetlen elemében sem acélrúgókat, helyettük keményfából készült, szuvasodásgátló anyaggal pácolt farugókat építettünk be. A port magába szívó szivacsot a kevésbé porózus latexszel pótoltuk, az egyes rétegek közé pedig lószőrt helyeztünk, ami természetes módon tompítja a felületek egymáshoz képest történő elmozdulásából származó zajokat. 

Olvassa el Szép otthon rovatunk többi érdekes cikkét is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!