Ország-világ

2021.01.28. 20:00

Zuhan Macron támogatottsága, szinte holtversenyben áll legnagyobb ellenfelével

Alig másfél évvel a franciaországi választások előtt közel azonos a francia elnök és a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Marine Le Pen támogatottsága – derül ki egy friss felmérésből. Az előző választás is kettejük között dőlt el, ám akkor még lényegesen nagyobb volt közöttük a különbség.

French President Emmanuel Macron attends a meeting with French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen at the Elysee Palace in Paris, France, February 6, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Forrás: AFP / Reuters / Pool

Fotó: Philippe Wojazer

Emmanuel Macron támogatottsága folyamatosan esik, a legismertebb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen népszerűsége pedig töretlenül nő, mutat rá a Harris Interactive közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése, amelyet 1043 felnőtt korú francia polgár megkérdezésével készített alig másfél évvel a 2022-es francia elnökválasztás előtt – tudatta a V4NA hírügynökség.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók preferenciája alapján jelenleg fej-fej mellett áll a mostani államfő és legnagyobb ellenfele. Ha most lenne a választás, és azon Emmanuel Macron, valamint riválisa, Marine Le Pen jutna a második fordulóba, akkor a megkérdezettek 52 százaléka a jelenlegi elnökre voksolna, míg a jobboldali Marine Le Penre 48 százaléknyian szavaznának. A felmérés eredményéről, a politikus asszony pártja, a Nemzeti Tömörülés is beszámolt a Twitteren, kommentárként csak egyetlen szót fűztek hozzá: érkezünk.

— Rassemblement National (@RNational_off) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">January 27, 2021

A felmérés eredményét örömmel tette közzé a közösségi oldalon Jordan Bardella, a jobboldali párt politikusa is, aki úgy véli, hogy Marine Le Pen képes legyőzni Emmanuel Macront.

Avec 48 % des intentions de vote au second tour de l’élection présidentielle face á Emmanuel Macron, Marine Le Pen confirme qu’elle est en capacité de l’emporter en 2022. Que toutes les énergies et les bonnes volontés convergent pour conquérir la victoire !

Az eredményről beszámoló Le Parisien napilap cikke kitér arra is, hogy a két politikus közti különbség egyre csökken. Az Ifop által a CNews és a Sud Radio megbízásából

2020 júniusában végzett felmérés szerint Emmanuel Macron 55, Marine Le Pen pedig 45 százalékon állt, tehát folyamatosan gyengül az államfő támogatottsága.

Még szembetűnőbb a különbség, ha megnézzük a 2017-es elnökválasztás végeredményét. Négy évvel ezelőtt szintén Marine Le Pen és Emmanuel Macron között dőlt el az elnökség sorsa, ám akkor a jelenlegi államfő lényegesen több szavazatot kapott, ugyanis a választópolgárok 66,1 százaléka voksolt rá, Marine Le Pen pedig 33,9 százalékkal végzett.

Borítóképünkön Emmanuel Macron és Marine Le Pen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában