Mégsem álltak le

2018.07.31. 09:10

Washington Post: Észak-Korea interkontinentális rakétákat épít

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva az amerikai lap hétfőn azt írta: az USA hírszerzése rakétagyártásra utaló jeleket talált a Phenjan külvárosában fekvő szanumdongi kutatóintézet területén.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 16, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un inspecting a launching drill of the medium-and-long range strategic ballistic rocket Hwasong-12 at an undisclosed location. Kim vowed to complete North Korea's nuclear force despite sanctions, saying the final goal of his country's weapons development is "equilibrium of real force" with the United States, state media reported on September 16. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /

Észak-Korea egy vagy két új, folyadékmeghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az Egyesült Államok területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották – adta hírül a Washington Post című amerikai napilap.

Ez azt jelentheti, hogy a rakétái leszerelésére és az atommentesítésre tett ígérete ellenére Észak-Korea nem adta fel fegyverkezési programját.

Mindez egybecseng azokkal a hírekkel, amelyeket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölt a múlt héten az amerikai szenátus külügyi bizottságával. Pompeo szerint Észak-Korea továbbra is üzemanyagot állít elő atombombáihoz. Az amerikai diplomácia vezetője ennek ellenére azt javasolta, hogy Washington folytassa a párbeszédet Phenjannal.

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban lezajlott történelmi találkozóját követően Donald Trump amerikai elnök azzal büszkélkedett a Twitter internetes közösségi oldalon, hogy vége az észak-koreai nukleáris fenyegetésnek.

Kim a szingapúri csúcstalálkozón és a Mun Dzse In dél-koreai elnökkel folytatott panmindzsoni találkozóján is ígéretet tett arra, hogy az atommentesítésen fog dolgozni.

Észak-Korea ugyanakkor nem részletezte, hogyan képzeli el a folyamatot.

Eközben Phenjan és Szöul kedden magas rangú katonai tárgyalásokat folytatott a két Korea határán fekvő demilitarizált övezetben. Már másodszor került sor hasonló egyeztetésre a szomszédos országok között Kim és Mun áprilisi csúcstalálkozója óta.

A két küldöttség szakértők szerint a határon állomásozó katonák lefegyverzéséről is tárgyal. A legutóbbi magas rangú találkozón a két Korea megegyezett arról, hogy helyreállítják a katonai kommunikációs vonalakat a Japán- és a Sárga-tenger térségében.

Borítókép: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában