Gátszakadás

2018.07.25. 19:19

Víztisztító berendezéssel segít hazánk a laoszi katasztrófa elhárításában

A magyar eszköz kapacitása 1000 liter óránként, így 3000 ember ellátását biztosíthatja naponta a távol-keleti országban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai közlése szerint megrendüléssel értesült a Laosz déli részén, Attapeu tartományban egy vízerőmű gátjának átszakadása után történt katasztrófáról. A tragédia sok emberéletet követelt, több százan eltűntek, és mintegy 7000 ember vált hajléktalanná – írták.

A KKM által koordinált vízipari pályázati program keretében Laoszban valósítja meg projektjét a Kőrös-Consult Kft. A cég 2017 novembere óta mobil víztisztító berendezést üzemeltet a laoszi fővárosban, és ezt a krízishelyzet károsultjainak biztonságos ivóvízellátása érdekében, a tárca egyetértésével a katasztrófa sújtotta területre szállítja át – közölték. Az eszköz kapacitása 1000 liter/óra, így naponta akár 3000 embert is képes tiszta ivóvízzel ellátni – tették hozzá.

A közleményben kiemelték: Laoszban súlyos gondot jelent a lakosság ivóvízellátása, mivel a csapvíz általános körülmények között is fogyasztásra alkalmatlan, a katasztrófa következtében pedig az ivóvízellátási krízis kialakulásával kell számolni a térségben.

A KKM felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjon bekapcsolódni a katasztrófa-elhárítás munkájába.

A tárca őszinte együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.

A laoszi média szerdai közlése alapján eddig legkevesebb 19 ember holttestét találták meg Laosz délkeleti részén, ahol átszakadt egy vízerőmű gátja, a víz elsodort több falut, és sokan meghaltak. Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át, körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában