Budapest

2021.11.24. 15:41

Vizsgálóbizottság áll fel a Városháza-ügy miatt (videó)

Három hét nyilvános kérdezz-felek után ment bele Karácsony Gergely, hogy a közgyűlés szavazzon egy bizottság felállításáról, amely a Városháza-gate hátterét deríti fel. Ez november 24-én megtörtént, de Láng Zsolt szerint komolytalan szándékot tükröz, hogy a testület három hetet kapott a munkára.

Döntött a főváros közgyűlése: megkezdi a munkáját egy bizottság, amely azt vizsgálja, valóban el akarta, akarja-e adni Budapest vezetése a városháza értékes épületét – írja a Magyar Nemzet.

Mint arról több ízben beszámoltunk, bő három hete robbant a hír a hazai médiában: a főpolgármester és köre értékesítené azt az ingatlant, amelynek korábban, a választások idején közcélú hasznosítását ígérte. Karácsony Gergely véleménye többször változott az eltelt idő alatt: a határozott tagadástól az elbizonytalanodáson át a magyarázkodásig jutott, és ez tükröződött vissza a november 24-i közgyűlésen is. A budapestiek fokozott érdeklődését jelzi, hogy a gyűlés elején tüntetők jelentek meg, aki „a városháza eladó” feliratú transzparenst tartottak a testület és a kamerák felé.

Ugyanők szórólapot is osztottak „ez a ház eladó – az ön ingatlanosa: Karácsony Gergely” szöveggel.

A bizottság összeállításával kapcsolatos vita már a napirend előtti felszólalások során megkezdődött. Karácsony Gergely kijelentette, a városvezetés továbbra sem kívánja értékesíteni az említett ingatlant, valójában három olyan projekten is gondolkodnak, ami a Városháza és két másik épület közcélú hasznosítását szolgálná: folyik a Városháza park tervezése, a tíz éve üresen álló Merlin Színház feltöltése új tartalommal és a Budapest Galéria átköltöztetése. A főpolgármester a Városházával kapcsolatban ugyanazon a véleményen volt az ülésen, mint amit Márki-Zay Pétertől hallhatott a közvélemény: hogy a Városháza-ügy valójában egy trükk, amelyet a Fidesz dobott be egy orosz érdekeltségű álvásárlóval együttműködve, hogy az egésszel a városvezetést tehesse felelőssé.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakciójának a vezetője emlékeztette Karácsony Gergelyt: nem a Fidesz ment el tárgyalni ezekkel az emberekkel, hanem a volt szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon, aki Karácsony barátja, és aki a felvételen jól hallhatóan beszél arról, hogy a főváros gazdasági ügyeiben egyfajta jutalékos rendszer működik, illetve hogy a terület cápák között van leosztva.

Karácsony Gergely közvetlenül a bizottságról való szavazás előtt módosító javaslatot nyújtott be, ami a Fidesz-frakció felháborodását váltotta ki. A szünet után Láng Zsolt azt mondta:

– Ez a módosító javaslat pontosan az ellentéte annak, ami az eredeti szándék. Mi azt kértük, hogy a bizottság minden részletet kivizsgálhasson, az ön módosítója azonban pontról pontra szabályozza, a testület mit vizsgálhat, mit nem. Mintha csak látszatvizsgálatra készülnénk. Az is meglepő, hogy a vizsgálat eredményéről december 15-én kell jelentést tennie a bizottságnak, nyilvánvaló, hogy ez rendkívül kevés idő az alapos munkára. Mennyire komoly a szándék ezzel a bizottsággal, főpolgármester úr? Meg fogjuk szavazni a módosítót azért, hogy a vizsgálat végre elkezdődjön, de el fogunk menni a végsőkig, nem fogunk félmunkát végezni, ezt jó, ha most tisztázzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában