Járvány

2020.05.12. 13:07

Varga Judit nem kap szót az EP-ben

Brüsszel elutasította az igazságügyi miniszter felszólalási kérelmét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk az igazságügyi miniszter kérte, hogy felszólalhasson az uniós parlament szerdai, a magyar rendkívüli jogrendről szóló vitáján. Varga Judit az EP baloldali elnökének, David Sassolinak küldött levelében azzal érvelt: egy komoly ügyről szóló, demokratikus vitában minden érintett felet meg kellene hallgatni. „Azt kérem, hogy felszólalhassak az ülésen, és válaszolhassak is az ott elhangzottakra” – írta a miniszter.

A brüsszeli elutasító válaszra nem kellett sokáig várni,

az EP elnöke ugyanis nemrég azzal utasította el a magyar kérést, hogy online jelenleg nem lehetséges felszólalni a parlamenti vitán

- írja a Magyar Nemzet.

A járvány miatt távmunkába kényszerült EP valóban csak a Brüsszelben lévő képviselőknek engedi a plenárisokon való érdemleges részvételt – ez érthető módon nemtetszést vált ki a legtöbb képviselőből.

A Varga Juditnak küldött válaszlevélben egyébként Sassoliék arra is felhívják a miniszter figyelmét, hogy

a tagállamok részéről történő felszólalás a szabályok értelmében amúgy is csak állam- vagy kormányfői szinten történhetne. Utóbbi annak fényében érdekes, hogy az uniós bizottságot és a tanácsot sem legmagasabb szinten fogják képviselni a holnap délutáni magyar vitán.

Emlékezetes egyébként, hogy Orbán Viktor legutóbb 2018 szeptemberében, a hazánkat elmarasztaló Sargentini-jelentés megszavazásakor utazott az EP plenárisára és ismertette a magyar álláspontot. Az uniós parlament mindezek ellenére megszavazta a jogállamisági eljárás indítását Magyarországgal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában