Ország-világ

2021.04.22. 18:26

Varga Judit: kettős mérce Berlinből

Az igazságügyi miniszter válaszolt Merkel kritikájára, miszerint a keleti vakcina forgalmazása nem jó képet fest az európai egységről.

Varga Judit igazságügyi miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Angela Merkel egy szerdai panelbeszélgetésben Manfred Weberrel karöltve bírálta azokat az országokat, amelyek az Európai Gyógyszerügynökség lassú és átláthatatlan ellenőrzését megelégelve engedélyeztek keleti vakcinákat. Ha el is tekintünk attól a ténytől, hogy a keleti vakcinák – amelyeket a legjobb magyar szakemberek vizsgáltak – ugyanolyan hatékonyak és biztonságosak, mint nyugati társaik, akkor sem feledkezhetünk meg arról, hogy márciusban még maga Merkel asszony mondta, hogy amennyiben nem kerül sor a Szputnyik vakcina európai szintű beszerzésére, Németország a maga útját járja majd. Hogy is van ez ? Magyarország nem járhatja a saját útját, csak Németország? ” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.

A Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy a német kancellár és az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy tegnapi pódiumbeszélgetésen a vakcinabeszerzésről, az európai demokráciáról, valamint a Fideszről értekeztek.

Merkel ellenérzését fejezte ki a keleti vakcinák forgalmazása miatt, mint mondta, nem jó képet fest az európai egységről, hogy egyes tagállamok a szóban forgó oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélye nélkül kezdték használni.

Varga Judit Facebook-posztjában nagy csavarnak nevezi, hogy csütörtökön Michael Kretschmer CDU-s szászországi miniszterelnök oroszországi látogatása során pedig bejelentette, hogy Németország a nyár folyamán harmincmillió dózis Szputnyik V oltóanyag vásárlását tervezi.

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában