Civil szektor

2021.04.30. 15:48

Varga Judit: az átláthatóság legitim és demokratikus elvárás

Az átláthatóság legitim és demokratikus elvárás, ezt az állítást több nemzetközi fórum mellett az Európai Unió Bírósága is elismeri – írta az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán pénteken.

Varga Judit hozzátette: a luxembourgi székhelyű bíróság megerősítette, hogy megkülönböztethető a civil szervezeteknek egy olyan csoportja, amelyek – céljaikra és eszközeikre tekintettel – képesek a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyást gyakorolni.

Egyetértés van a magyar kormány és a bíróság között abban is – közölte az igazságügyi miniszter -, hogy ezen szervezetek finanszírozásának átláthatósága „mindannyiunk érdeke, vagyis közérdek”.

A vita Magyarország és Brüsszel között tehát eddig sem a kitűzött cél, hanem az eszközök megválasztása körül folyt – emelte ki.

Mindezekre figyelemmel, tudomásul véve és tiszteletben tartva a bíróság korábbi döntését, a kormány az átláthatósági törvény hatályon kívül helyezésével egy időben új, az európai uniós joggal konform szabályozás megalkotására tesz javaslatot, amely ennek az eszköznek a módosításával megnyugtató módon rendezi a konfliktust – tudatta Varga Judit.

Hozzátette: ez a javaslat semmivel sem ró nagyobb terhet a civil szervezetekre az eddigieknél, és nem kér többet, mint ami korábban is elvárás volt: transzparens működést.

A civil szektor ma virágzik Magyarországon: jelenleg több mint 60 000 nem kormányzati szervezet működik – írta. Felhívta a figyelmet arra: kiemelt társadalmi szerepük miatt alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy értékteremtő tevékenységük átlátható legyen.

Sajnálatosnak nevezte, hogy „míg számunkra az átláthatóság elve egy elérendő cél”, a baloldal már megint „szankciókat és más rémképeket lát” a benyújtott javaslatban.

Varga Judit úgy fogalmazott: „Sokszor farkast kiáltottak már, ami eddig sem jött. Most se fog.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában