Hableány tragédia

2019.09.25. 08:57

Ukrán kapitány: nem láttam az ütközést

Nyomozati iratok alapján elismerte Jurij C., hogy nem vette észre az ütközést. Informatikai szakértőknek sikerült visszahozniuk a telefonjáról törölt üzenetek egy részét.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Bors arról ír, hogy birtokába jutott azoknak a nyomozati iratoknak, melyek szerint az ukrán kapitány a tragédia másnapján rokonainak SMS-ezett.

„Nem láttam. Nem vettem észre. Lehet, hogy megütöttem, összeütköztem vele. Folyik a tisztázás, lehet, hogy az eredmény az lesz, hogy az én hibám”

– ezt írta a hajókatasztrófa másnapján az egyik rokonának Jurij C., a Viking Sigyn ukrán kapitánya a nyomozati iratok szerint.

Mint ismert,

a kapitány hatalmas adatmennyiséget törölt a telefonjáról a balesetet követően, ám a több ezer eltüntetett üzenet és kép közül informatikai szakembereknek azóta sikerült visszaállítani néhány levelezést.

A nyomozás adatai alapján a törölt üzeneteket Jurij C. a rokonának és másodkapitányának címezte, utóbbit a baleset körülményeiről faggatta. A fenti üzenetet is, amelyből kiderül, hogy másnap sem volt teljesen tisztában a balesettel kapcsolatban és nem látta a kis turistahajót.

A Hableány elhunyt magyar kapitányának családját képviselő ügyvéd, Gulyás Krisztián szerint az, hogy Jurij C. ezeket leírta egy családtagjának, teljesen emberi reakció.

„Gondoljunk csak bele, valaki elkövet egy hatalmas hibát. Ilyenkor az első reakciója, ha egyből a szeretteinek ír, esetleg védi magát, vagy elkezd kérdezősködni az ügy menetét illetően. Itt pontosan ez történt” – mondja az ügyvéd. Mint fogalmaz, a józan ész szerint egy baleset érintettje olyan üzeneteket töröl, amelyek terhelőek lehetnek rá nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában