Járvány

2021.08.13. 16:23

Ukrajnában jelentősen nőtt a delta variánssal fertőzöttek száma

Ukrajnában jelentősen megnőtt, egy hét alatt megduplázódott a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsával megfertőződöttek száma, már háromszáz betegnél azonosították a vírusnak ezt a változatát – számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál Ihor Kuzin országos tisztifőorvosra hivatkozva.

Kuzin szerint a napokban Kijevben 21 betegnél igazolták, a nyugat-ukrajnai Rivne megyében pedig a koronavírusos betegek 80 százaléka a delta variánssal fertőződött meg. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy augusztus 5-én még csak mintegy 150-en voltak Ukrajnában, akiknél a delta változatot azonosították.

Az UNIAN hírügynökség közben arról adott hírt, hogy a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében már halálos áldozatokat is követelt a delta variáns. A régió kormányzója közölte, hogy a megyében a vírusnak ezzel a változatával megfertőződött 25 beteg közül három időskorú – két 83 és egy 73 éves – elhunyt.

Az egészségügyi minisztérium sajtószolgálata pénteken közzétette, hogyan állnak az ország különböző régiói az átoltottsággal. A legtöbb oltást a fővárosban, Kijevben adták be eddig, csaknem 667 ezren kapták meg az első, és mintegy 395 ezren a második dózist is. Vezető helyen van még Kijev, Poltava, Cserkaszi és Csernyihiv megye. Alacsony a beoltottak száma Kárpátalján, valamint a nyugati országrészben még Voliny, Ivano-Frankivszk és Rivne megyékben, továbbá a dél-ukrajnai Odessza megyében.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 538 443-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 633 317-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 163 310 embert oltottak be az országban.

Ukrajnában az előző hetekhez hasonlóan a hétköznapokon fokozatosan, kismértékben nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, elérve péntekre a 1263-at. Velük együtt a járvány tavaly márciusi kitörése óta 2 263 864 fertőzöttet jegyeztek fel. Az elhunytak száma 44-gyel 53 217-re emelkedett. Eddig 2 195 798-an gyógyultak meg, míg az aktív fertőzöttek száma 212-vel 14 849-re nőtt. Kórházba előző nap 613 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában