Járvány

2020.10.13. 20:03

Újabb szigorításokra készül Szlovénia

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután tovább nőtt a fertőzöttek napi száma – jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő kedden.

A szigorításokat azzal indokolta, hogy az elmúlt 14 napban százezer főre vetítve a fertőzöttek száma elérte a 120-at, kórházban 180 beteget ápolnak, és közülük több mint 30-an vannak intenzív osztályon.

A válságkabinet kedden este ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, amely szerdán dönt arról, mely korlátozásokat és hol vezet be – hangsúlyozta.

Mint mondta: lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be egyes járásokban, ahol magas a fertőzöttek aránya, látogatási tilalom lehet a kórházakban, lezárhatják a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és sportintézményeket, a fodrászszalonokban csak egy ügyfél tartózkodhat, továbbá betilthatják a rendezvényeket, esküvőket és vallási szertartásokat egyes régiókban.

A kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 398-cal 9231-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Négy új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 173-ra nőtt.

A diagnosztizált betegek közül 180-an vannak kórházban, közülük 32-öt ápolnak intenzív osztályon.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 372-vel nőtt és elérte a 20 993-at az azonosított fertőzöttek száma. Három ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 330-ra nőtt. Kórházban ápolnak 424 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A legújabb rendelet szerint keddtől csak éjfélig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, így az esküvőknek és egyéb más rendezvényeknek is éjfélkor véget kell érniük. Tiltott továbbá a svédasztalos étkeztetés, és nem alakíthatók ki táncparkettek. Kötelező a szájmaszk viselete minden zárt térben, így az éttermekben és a kávézókban is, a vendégek csak az asztaluknál vehetik le azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában