Tomboló természet

2018.09.21. 20:19

Újabb izlandi tűzhányó készülhet kitörni

Brit és izlandi kutatók szerint az izlandi Katla-vulkán nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki. „Ez a kibocsátás a vulkán aktivitására utal” – mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója.

A tudós hozzátette: ennek a gázmennyiségnek a felszabadulását valószínűleg magma felgyülemlése okozza.

A szakértők a méréseket repülőgéppel végzik. A Katla a szigetország déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull-tűzhányótól, amely 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légiközlekedését megbénította.

A Katla a történelmi adatokat nézve általában 40-80 évente tör ki, ez utoljára 1918-ban következett be. „A Katla kitörése már esedékes. Tudjuk, hogy ki fog törni, de nem tudjuk, mikor” – mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Kitöréskor a hamu akár 30 kilométer magasra is kilövellhet az atmoszférába. A geológusok napi méréseik során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket. A nagy szén-dioxid-mennyiség azonban figyelemfelkeltő.

Ilyinskaya figyelmeztetése szerint a kutatóknak szemmel kell tartaniuk a Katlát. „Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel vagy évekkel is megelőzheti a kitörést” – mondta a kutató.

Nem a Katla az egyetlen tűzhányó, amelyet az izlandi kutatók figyelemmel kísérnek. A Jekla és az Öraefajökull is bármikor kitörhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában