Ország-világ

2021.05.02. 07:40

Újabb botrányhős politikusról derült ki, hogy még mindig a Jobbik tagja

Hajnády K. Endre és Bíró László után egy újabb botrányhős politikusról derült ki, hogy a mai napig tagja a Jobbiknak. Silhavy Máté arról vált hírhedtté, hogy ő is közreműködött az Eötvös Loránd Tudományegyetem első éves hallgatóit listázó adatbázis elkészítésében, amelyben antiszemita megjegyzésekkel is illették a gólyákat. Néhány évvel később pedig Z. Kárpát Dániellel együtt gyalázta a nyugdíjasokat.

Még mindig tagja a Jobbiknak Silhavy Máté, aki három évvel ezelőtt a nyugdíjasokat gyalázta – tudta meg a Magyar Nemzet; a lap értesülését a párt sajtóosztálya is megerősítette. Válaszukban ugyanakkor azt állították, Silhavynak „nem volt szerepe az előválasztásban, a pártban nincs tisztsége, előválasztáson pedig nem indul”.

Mint ismert, nyolc éve, 2013-ban derült ki, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatói önkormányzata (HÖK) éveken át listázta az egyetem diákjait. A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték, sőt antiszemita megjegyzésekkel („Csúnya zsidó feje van”, „Belpesti zsidó p…”) is elláttak egyes hallgatókat, de ezzel együtt listázták a zsidó származású vagy annak vélt gólyákat az általuk vezetett adatbázisban. Silhavy Máté – aki 2009-ben a HÖK alelnöke volt – akkoriban

elismerte az atv.hu-nak, hogy ő készítette a listát,

ennek ellenére azt állította: nem ő írta bele a megjegyzéseket.

Nemcsak a listázás miatt került reflektorfénybe az egykori HÖK-alelnök: két éve a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen Silhavy saját irodájában becsmérelte a nyugdíjasokat, ideértve a Jobbik szavazóit is még 2018 áprilisában. Silhavy Máté többek közt Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélgetett arról, hogyan lehetne aktivizálni a Jobbik Facebook-kommentelőit. Ebből kiderült, hogy a jobbikos döntéshozók csak eszközként használták azokat, akiknek a támogatására számítanak.

– Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami. Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy »jaj a rohadék, már megint mit mondott! mondjátok meg ti is jól!« és akkor oda mennek és ráírogatnak. A troll az viszonylag kevés, ezek tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek, és egész nap ezt várják…

– hangzott el a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott felvételen. Ráadásul Silhavy Máté nem csak formálisan a Jobbik politikusa, ugyanis mai napig tagja a különféle parlamenti pártok delegáltjaiból álló Közszolgáltatásért Közalapítvány kuratóriumának is.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy Jakab Péter egy, a Telex.hu-nak adott interjúban elismerte: szívesen megtűr pártjában szélsőséges megnyilvánulásairól és botrányairól ismert politikusokat, mivel neki csak az a fontos, „tud-e valaki ezekért bocsánatot kérni, vagy sem”. Így nem véletlen, hogy az Auschwitzban győzelmi jelet mutató Hajnády K. Endre még mindig Eger jobbikos választókerületi elnöke, és a helyi termálfürdő felügyelőbizottságát is vezeti, valamint a pártelnök a „judapestező” és a szállodák zsidó vendégeit „tetűcsúszdásoknak” nevező Bírót Lászlót is jelöli a baloldali előválasztáson, akit volt jobbikos politikusok is keményen bíráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában