Igazságszolgáltatás

2018.09.20. 21:55

Trócsányi László: vizsgálja a devizahitelesek ítéletét a minisztérium

Vizsgálja az igazságügyi tárca az Európai Unió bíróságának devizahiteles döntését, de a miniszter szerint az ítélet egyelőre nem jelent jogalkotási feladatot számukra – erről Trócsányi László a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában nyilatkozott.

Az unió bírósága egy magyar devizahiteles ügyben határozott arról, hogy a magyar bíróságok vizsgálhatják a devizahitelek árfolyamkockázatának a kölcsönt felvevőre terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják a szerződési feltételeket, amennyiben az adós számára azok nem voltak világosan és érthetően megfogalmazva. Az ügyben egyébként a Kúria elnöke összehívja a konzultatív testületet, hogy az ítélet értelmezését megvitassák.

„Egy jogalkalmazási kérdésről van szó, hiszen a bíróságok előtt lévő, folyamatban lévő ügyekben kell megvizsgálni azt, hogy a tájékoztatás, amelyet a bankok adtak, mennyire felelt meg a tisztességes eljárás követelményeinek, milyen részleteiben történt a felvilágosítás. A Kúriának van ebben elsődlegesen feladata, de én nem látok ebben egyelőre jogalkotási feladatot” – vázolta az igazságügyi miniszter a Hír TV-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában