Illegális bevándorlás

2018.10.12. 14:41

További hat hónapig fenntartják az ellenőrzést Németország Ausztriával közös határszakaszán

Nem az eddigi határellenőrzés meghosszabbításáról van szó, hanem új intézkedésről, amelyhez nem szükséges hozzájárulás az Európai Bizottságtól.

Újabb hat hónapra elrendelte a határ ellenőrzését a német-osztrák határon Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter – jelentette be pénteken Berlinben a tárca szóvivője.

Eleonore Petermann elmondta, hogy a migráció- és biztonságpolitikai okokból hozott rendelkezés 2018. november 12-től 2019. május 11-ig érvényes.

Kiemelte, hogy a kormány célja továbbra is a határellenőrzés megszüntetése a schengeni övezeten belül, mert a szabad mozgás az egyik legnagyobb európai uniós vívmány. Azonban a külső határ védelmében még mindig mutatkoznak hiányosságok, ezért változatlanul ellenőrizni kell az államhatárt Bajorország tartomány és Ausztria között.

Aláhúzta, hogy nem az eddigi határellenőrzés meghosszabbításáról van szó, hanem új intézkedésről, amelyhez nem szükséges hozzájárulás az Európai Bizottságtól. Azonban a brüsszeli bizottságot és az EU-s társországokat tájékoztatják az ellenőrzés folytatásáról – mondta Eleonore Petermann a kormányszóvivői tájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke vajon a vasárnapi bajorországi tartományi törvényhozási (Landtag-) választásra tekintettel időzítette a rendelkezés ismertetését, a szóvivő elmondta, hogy az időzítés egyetlen oka az, hogy a schengeni övezet működéséről szóló jogszabály alapján az ideiglenes határellenőrzés bevezetése előtt legkésőbb négy héttel tájékoztatni kell az EU-s partnereket.

Kérdésre elmondta, hogy a legutóbbi kimutatás szerint a bajor-osztrák határon az idén augusztusig 3318 embertől tagadták meg a belépést, és 7464 illegális határátlépést regisztráltak.

Németországot a bajor-osztrák határon éri el a balkáni migrációs útvonalon és az Olaszország felől érkező menedékkérők többsége. A határszakaszon 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az ellenőrzést, a nemzetközi menekültválság miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában