tragikus baleset

2019.01.02. 18:41

Tovább emelkedett az oroszországi gázrobbanás halálos áldozatainak száma

Magnyitogorszkban már huszonegyre emelkedett az áldozatok száma, miután gázrobbanás történt egy lakóházban.

Hat embert, közöttük két gyermeket sikerült élve kimenteni a romok alól, húsz ember sorsa továbbra is ismeretlen.

A mentési munkálatok folytatódnak a tárca közleménye szerint. Az elmúlt napban 800 négyzetméternyi területet tisztítottak meg a törmelékektől, amelyeket ötven teherautóval szállítottak el.

A mentők, akik mínusz 27 Celsius-fokos hidegben is dolgoztak, kedden egy élő csecsemőt emeltek ki a romok alól.

Moszkvai egészségügyi illetékesek szerint az állapota súlyos, de stabil, koponyasérülést, több törést és fagyási sérüléseket szenvedett.

Szerdára a Cseljabinszki terület kormányzója gyásznapot rendelt el, a katasztrófa áldozatainak emlékére egyre gyűltek a virágok és a gyertyák a helyszínen.

A lakótömbből evakuált lakók közül negyven család térhetett vissza szerdán a legértékesebb dolgaikért és a háziállatokért. Az omlásveszély miatt csak január 2-án léphettek be a házba.

A baleset hétfő hajnalban történt egy tízszintes sorház egyik lépcsőházában az Urál déli részén, Magnyitogorszk városában.

A 12 lépcsőházból álló paneltömb még 1973-ban épült. A robbanás következtében az egyik lépcsőház fele a 10. emelettől a földszintig teljesen leomlott. A lépcsőház 48 lakásában hivatalos adatok szerint összesen 120 ember volt bejelentve.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint 26 lakás omlott össze a robbanás után, ezekben hivatalosan 46-an laktak. Többtucatnyi embert sikerült élve kimenteni, ugyanakkor több mint húsz ember sorsa ismeretlen.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) szerint elsősorban gázrobbanásként kezeli az esetet. Az orosz lakóházakban gyakran előfordulnak gázrobbanások, amelyek oka rendszerint a biztonsági előírások be nem tartása, a karbantartás hiánya, valamint, hogy nem megfelelő a hatósági ellenőrzés mértéke.

A vizsgálóbizottság elnöke, Alekszandr Basztrikin a televízióban elmondta, hogy a lakóházban több mint fél éve nem ellenőrizték a gázkészülékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában