Ország-világ

2021.01.20. 06:03

Tóth Bertalan sokat köszönhet a csempész Legény Zsoltnak

A cigarettacsempészéssel vádolt Legény Zsolton is nagyban múlt, hogy az MSZP legkudarcosabb elnöke, Tóth Bertalan a párt vezetője maradhasson, Kunhalmi Ágnes pedig társelnök lehessen. Legény a szocialisták etikai és fegyelmi tanácsának elnökeként asszisztált Mesterházy Attila tervezett, illetve számos, az MSZP vezetését bíráló képviselő tényleges kiszorításához.

Budapest, 2020. november 16. Tóth Bertalan, az MSZP képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 16-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mintegy 11 500 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak és foglaltak le az ukrán hatóságok Legény Zsoltnál, aki 2006 és 2014 között volt az MSZP parlamenti képviselője, de később is a szocialisták Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnökeként, nem utolsósorban pedig a párt országos etikai tanácsának elnökeként dolgozott – robbant a hír tavaly decemberben.

A Magyar Nemzet cikke felidézi, hogy

Legény az utóbbi pozíciója kapcsán nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az MSZP legkudarcosabb elnöke, Tóth Bertalan a párt vezetője maradhasson, Kunhalmi Ágnes pedig társelnök lehessen.

Ehhez mindenekelőtt az MSZP élére visszatérni készülő Mesterházy Attilát akarta kizáratni a pártvezetés. Az egykori elnök ügye még 2019 márciusában került a Legény Zsolt vezette tanács elé azzal a váddal, hogy kiszivárogtatta a párt európai parlamenti listájáról vitatott körülmények között megtartott szavazás részleteit.

Mesterházyt azzal is gyanúsították, hogy Tóth Bertalan ellen kampányol. Tóth ekkor azonnali vizsgálatot rendelt el, és soron kívül kérte a Legény által vezetett tanács összehívását.

Ez meg is történt, ám minden bizonnyal az EP-választás előtti pártszakadástól tartva a kizárásból végül semmi sem lett.

A pártvezetés ugyanakkor nem tett le Mesterházy ellehetetlenítéséről, így a tavaly szeptemberben megtartott tisztújító kongresszus előtt elérték, hogy a volt elnök végül ne mérettesse meg magát, így Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes riválisok nélkül lett az MSZP társelnöke.

A trükkök százai közé tartozott a vitatott online szavazás bevezetése, a harminc év óta sosem alkalmazott zárt listás voksolás alkalmazása, nem utolsósorban pedig az MSZP Pest megyei szervezeteinek feloszlatása.

Utóbbi azért volt különösen fontos, mert a tisztújító kongresszusi küldötteinek tíz százalékát a Pest megyei szocialisták adták – volna –, akik köztudottan Mesterházy támogatói voltak.

A Legény Zsolt által vezetett tanács fegyelmi eljárást indított Kovács Barnabás korábbi választmányi elnökhelyettes, a felfüggesztett Pest megyei elnökség vezetője ellen, három párttagot pedig azért függesztettek fel, mert a Facebookon olyan írásokat tettek közzé, amelyek a pártvezetés szerint ­bántók voltak az MSZP-re nézve. A kongresszus előtt ugyancsak egy Facebook-bejegyzés miatt függesztették fel Dobák István csepeli elnökségi tagot is, egyúttal kezdeményezték a kizárását. Dobák bűne szintén az volt, hogy egy írásában bírálta a pártvezetést.

Borítókép: Tóth Bertalan, az MSZP képviselője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában