Katalán válság

2019.10.16. 06:03

Többtucatnyian sérültek meg a rendbontásokba torkolló tüntetéseken

A demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, és sok helyen összetűztek a rohamrendőrökkel.

Barcelona, 2019. oktber 15. Rohamrendrk s kataln fggetlensgprti tntetk Barcelonban 2019. oktber 14-n. Ezen a napon a spanyol legfelsbb brsg kilenc kataln fggetlensgi vezett zendls miatt 9 s 13 v kztti brtnbntetsre tlt. MTI/EPA/EFE/Marta Prez

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Marta Pérez

Legkevesebb 74-en sérültek meg a kedd este a rendbontásokba torkolló katalóniai tüntetéseken – közölte szerdára virradóra az El País című spanyol napilap.

Katalán függetlenségpárti tüntetők és rohamrendőrök összecsapása a barcelonai El Prat nemzetközi repülőtéren
Fotó: Quique García / MTI/EPA/EFE

Kedd este több katalóniai városban voltak tüntetések, a demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, és sok helyütt összetűztek a rohamrendőrökkel, tiltakozva a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó minapi ítélet ellen.

Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé.

A tiltakozók egy csoportja üdítősdobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet védő rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket, gumibotokat és gumilövedékeket vetettek be ellenük.

A tiltakozók barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be.

Éjszaka tűzoltóautók pásztázták a barcelonai utcákat, oltva az égő kukákat, folyamatos rendőrautók és rohamkocsik szirénázása hallatszott a városban.

Rohamrendőrök elállnak egy utcát katalán függetlenségpárti tüntetők elől Barcelonában
Fotó: Enric Fontcuberta / MTI/EPA/EFE

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Összetűzések voltak a tüntetők és a rendőrök között más katalán nagyvárosokban, így Gironában, Lleidában, Tarragonában és Sabadellben is.

Napközben is folyamatosak voltak az utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

A spanyol kormány kedd éjszaka kiadott közleményében elítélte a függetlenségpártiak erőszakos cselekményeit, a károkozást és a vandalizmust, és méltatta a katalán és az országos rendőrség együttműködését. „Egy kisebbség megpróbál erőszakot előidézni a katalán városok utcáin” – fogalmazott közleményében a kormány.

Borítókép: rohamrendőrök és katalán függetlenségpárti tüntetők Barcelonában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában