harcok

2018.11.12. 10:01

Több tucat rendőrt öltek meg tálib fegyveresek Afganisztánban

Legalább harminchét rendőr vesztette életét a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban, a térség nagy részét ellenőrzésük alatt tartó tálib fegyveresekkel vívott harcokban – közölték helyi hatóságok hétfőn.

A körzet egyetlen, a kormánykatonák ellenőrzése alatt álló falujára, Hosztra vasárnap éjjel támadtak tálib fegyveresek, a harcok pedig most is tartanak – mondta Humejra Ajjúbí, a tartományi parlament egyik tagja hírügynökségeknek. Kollégája, Abdul-Szamad Szálehí szerint a harcokban pedig további 150 ember tűnt el Hosztból.

A falu rendőri egysége 200 főből állt.

Szemtanúk beszámolói szerint a tálibok sok házat kifosztottak és felgyújtottak, és megtámadtak több környékbeli ellenőrzőpontot is.

Humejra Ajjúbí a kabuli kormányt hibáztatta, mert elmondása szerint bár a tartomány régóta kérleli Kabult, küldjön több biztonsági egységet a környékre, ez egyelőre nem történt meg.

Hozzátette, hogy Faráh biztonsága továbbra is veszélyben van, és a tartomány fővárosán kívül minden körzet tálib ellenőrzés alatt áll.

Május közepén tálib fegyveresek már Faráh városába is behatoltak; akkor az afgán kormányerőkkel a harcok napokig tartottak.

Kedden csaknem 25 biztonsági embert gyilkoltak meg a radikálisok ugyanebben a tartományban.

A kabuli kormány által ellenőrzött terület nagysága hároméves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban, és a biztonsági erők mindenhol komoly veszteségeket szenvedtek el az afganisztáni újjáépítést felügyelő szervezet (SIGAR) november elején kiadott jelentése szerint.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő külföldi erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában