Sínai-félsziget

2018.10.16. 18:25

Dzsihádisták százaival végzett idén az egyiptomi hadsereg

Csaknem négyszázötven iszlám szélsőségest ölt meg az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam ellen indított, nyolc hónapja tartó katonai hadművelete során – jelentette be a hadsereg szóvivője. 

A „Sínai 2018” nevet viselő akciót idén februárban indították egy ottani mecsetben elkövetett merénylet után, amelyben háromszázan vesztették életüket. A hadművelet során meggyilkolt katonák száma a hadsereg adatai szerint harminc körül van.

„A hadsereg a légicsapásokat a civilek által lakott területeken kívül hajtja végre” – hangsúlyozta Támer ar-Rifáí szóvivő válaszul emberi jogi szervezeteknek arra a vádjára, miszerint a hadművelet súlyos károkat okoz a polgári lakosságnak. Ar-Rifáí megerősítette, hogy az érintett zónában élők támogatják az akciót, a katonaság pedig humanitárius segítséget nyújt nekik.

A sajtónak nincs engedélye a szabad mozgásra a hadművelet által érintett területeken, a hadsereg júliusban azonban megszervezett a külföldi média számára egy látogatást Al-Arís vásorába, az Észak-Sínai Kormányzóság székhelyére.

Az előző elnöknek, az iszlamisták által támogatott Mohamed Murszinak 2013-as elmozdítása után rendőrök, katonák és polgári lakosok százai estek a dzsihádisták áldozatául.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában