költségvetési csalás

2021.04.17. 12:27

Több mint hatmilliárd forintnyi kárt okoztak egy illegális számlagyárral

A Budai Központi Kerületi Bíróság – nem végleges végzésében – egy hónapra elrendelte annak a három férfinak és három nőnek a letartóztatását, akiket bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítanak. A bűnszervezet számlagyárat működtetett és több mint hatmilliárd forintnyi kárt okoztak a költségvetésnek.

A Fővárosi Törvényszék azt közölte szombaton, hogy az elkövetői kör egy hierarchikusan felépített, valós működést nem folytató gazdasági társaságból álló számlagyárat működtetett; az általuk nyújtott szolgáltatást igénybe vevő cégek részére valótlan tartalmú számlákat állítottak ki, amelyek alapján e szervezeteknek lehetőségük nyílt jogosulatlan áfalevonásokra.

A valótlan tartalmú számlák alapján átutalt összegeket a bűnszervezet vezetőjének rendelkezése szerint az elkövetői kör továbbutalta a tényleges készpénzfelvétel helyére

- külföldi bankszámlákra.

A bűnszervezet vezetője ezért jogtalan anyagi haszonra tett szert, amelyet a társaival megosztott. A terheltek cselekményükkel

több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek

- részletezték.

A nyomozás folyamatban van, és az eljárás jelen szakaszában alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén az ügyben érintett személyeket befolyásolnák, bizonyítékokat rejtenének el, vagy semmisítenének meg – írták.

Közölték azt is, az elsőrendű gyanúsított büntetett előéletű, a terhére rótt bűncselekménnyel egy vele szemben hasonló bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában