Jobb sors felé

2018.08.07. 19:27

Több mint 120 gyerekkatonát engedtek el dél-szudáni fegyveres csoportok

Az ENSZ-ügynökség civil ruhával látta el őket, valamint egészségügyi vizsgálatnak vetette őket alá.

A newly released child soldier attends a release ceremony in Yambio, South Sudan, on February 7, 2018. More than 300 child soldiers, including 87 girls, have been released in South Sudan's war-torn region of Yambio under a programme to help reintegrate them into society, the UN said on on Februar y 7, 2018. A conflict erupted in South Sudan little more than two years after gained independence from Sudan in 2011, causing tens of thousands of deaths and uprooting nearly four million people. The integration programme in Yambio, which is located in the south of the country, aims at helping 700 child soldiers return to normal life. / AFP PHOTO / Stefanie Glinski

Több mint 120 gyerekkatonát engedett el két dél-szudáni ellenzéki fegyveres csoport az ENSZ-szel kötött megállapodás keretében, amelynek értelmében

az idén több mint 900 gyermek „szerelhet le”

- közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A szervezet közleménye szerint a szóban forgó 128 gyermek letette a fegyvert, az ENSZ-ügynökség pedig civil ruhával látta el őket, valamint egészségügyi vizsgálatnak vetette őket alá.

Az UNICEF tudatta azt is, hogy

a társadalomba visszatérő gyerekeknek pszichoszociális támogatást nyújtanak, ezzel is segítve beilleszkedésüket.

Ezt követően szakmai képzésben részesítik őket, hogy hozzá tudjanak járulni családjaik megélhetéséhez.

Ez volt a maga nemében a harmadik ilyen „leszerelés” az idén, februárban több mint 300, áprilisban mintegy 200 gyerek távozhatott fegyveres csoportok kötelékéből.

Az UNICEF adatai szerint továbbra is mintegy 19 ezer gyerekkatona van Dél-Szudánban.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir és akkori helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A személyes és az etnikai rivalizálás által fűtött konfliktusban tízezrek vesztették életüket és a 12 milliós lakosság negyede kényszerült lakhelyének elhagyására, a jórészt az olajkitermeléstől függő gazdaság pedig összeomlott.

A válságban szembenálló felek vasárnap hatalommegosztási megállapodást írtak alá a megbékülés jegyében, megfigyelők azonban emlékeztetnek: a szemben álló felek 2015 augusztusában is írtak már alá békemegállapodást, de az egyezmény alapján 2016 júliusában megalakított egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában.

Borítókép: egy még korábban elengedett gyerekkatona Szudánban, 2018. február 7-én.

Forrás: AFP / STEFANIE GLINSKI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában