még keresnek túlélőket

2019.09.28. 18:44

Több migráns tengerbe veszett Marokkó partjainál

Hét marokkói migráns fulladt a tengerbe Marokkó atlanti-óceáni partvidékének közelében szombaton – közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.

A migránsok csónakja Casablancától nem messze borult fel. Három embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba. Kutatnak esetleges túlélők után.

Egyre több migráns igyekszik eljutni Marokkóból Spanyolországba, amióta a marokkói kormány megszigorította a földközi-tengeri illegális migráció ellenőrzését.

Marokkó és Spanyolország távolsága a Gibraltári-szorosnál mindössze 14 kilométer, és az észak-afrikai ország területébe két kicsiny spanyol exklávé ékelődik, Melilla és Ceuta.

A marokkói hatóságok szerint 2019. január 1-je és szeptember 1-je között 57 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy a tengeren illegálisan átkeljen Spanyolországba.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint január 1. és szeptember 18. között feleannyian, 16 894-en keltek át Spanyolországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban (34 238).

A madridi kormány a múlt hónapban úgy döntött, hogy 32,2 millió euróval (csaknem 11 milliárd forinttal) segíti Marokkót az illegális migráció elleni harcban. Az Európai Unió 140 millió euró (több mint 47 milliárd forint) segélyt ígért a marokkói határvédelem számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában