emberrablás

2018.04.26. 17:31

Tíz segélymunkásának veszett nyoma Dél-Szudánban

2013 óta legalább 90 segélymunkást öltek meg, többtucatnyian pedig fegyveres csoportok fogságába estek.

Nyoma veszett az ENSZ és civilszervezetek tíz segélymunkásának a dél-szudáni fővárostól, Jubától délnyugatra fekvő Yei település mellett – közölte csütörtökön a humanitárius segítség koordinálásával foglalkozó ENSZ-bizottság (UNOCHA).

Az UNOCHA közölte: a tízfős csoport szerda este indult a közeli Torre városba, hogy felmérjék a humanitárius helyzetet, de útközben megszakadt a kapcsolat velük és azóta sem ismert a hollétük.

Alain Noudehou, az UNOCHA Dél-Szudánért felelős tisztségviselője közölte, hogy nagy erővel keresik az eltűnt segélymunkásokat, és – amennyiben elrabolták őket – követelte azonnali szabadon engedésüket. „Ezek az emberek, akik az ENSZ és civilszervezetek alkalmazottai, azért vannak itt, hogy segítsenek Dél-Szudán népének, ezért nem volna szabad célba venni őket” – mondta.

Az UNOCHA ugyanis rámutatott: ez volt a második ilyen jellegű incidens Dél-Szudánban csak áprilisban, és a harmadik az utóbbi fél évben. A korábbi estekben fegyveres csoportok rabolták el a segélyszervezetek munkatársait.

A Yei mellett elrabolt emberek közül egy az UNOCHA, ketten az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), egy a Dél-Szudáni Fejlődési Szervezet (SSDO), három a Plan International, kettő az ACROSS és egy pedig az Action Africa Help (AAH) nevű szervezet munkatársa.

Az ENSZ szerint Dél-Szudán az egyik legveszélyesebb ország a humanitárius segélyezés szempontjából. 2013 óta legalább 90 segélymunkást öltek meg, többtucatnyian pedig fegyveres csoportok fogságába estek.

A szegénységben élő Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki, amelyben tízezrek vesztették életüket, és csaknem hárommillióan váltak földönfutóvá. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak, a biztonsági helyzet korántsem stabilizálódott az afrikai országban. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában heves harcok törtek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában