Megfélemlítés

2018.12.04. 06:42

Templomokban és papok otthonaiban tartottak házkutatást az ukrán hatóságok

Házkutatást tartottak az ukrán hatóságok hétfőn a moszkvai patriarchátus joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyház három egyházközösségének épületeiben és vezetőik otthonaiban. Az ukrán rendőrség részleteket mellőző közlése szerint az akciót „a vallási alapú gyűlöletkeltéssel” kapcsolatos nyomozás keretében hajtották végre.

A razziákat Kijevben és Zsitomiri területen hajtották végre összesen nyolc helyszínen. Az egyház elítélte a hatósági műveletet, amelyet megfélemlítésnek minősített.

A zsitomori Szent Kereszt Felmagasztalása katedrális vezetője, Szerhij elmondta: olyan írásos anyagokat vagy információs eszközöket kerestek nála, amelyekkel „felekezetek közi viszályt lehet szítani”. A házkutatást egy másik, a Zsitomiri területen fekvő Ovrucsban lévő Megváltó templom vezetője, Kapljuk is hasonlóképpen írta le.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ukrán büntetőtörvénykönyvnek a nemzeti, vallási vagy faji alapú hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó cikkelye alapján hajtották végre a házkutatásokat.

Múlt pénteken Pavlo metropolita, a kijevi Pecserszka Lavra kolostor és templomkomplexum vezetőjének házában razziáztak a hatóságok. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte: a metropolita ellen „vallási alapú gyűlöletkeltés” gyanújával indítottak eljárást. A hétfői házkutatások valószínűleg összefüggnek Pavlo metropolita ügyével.

Kijev és Moszkva között a vallás területén is konfliktus robbant ki, miután Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkához fordult azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak. Konstantinápoly visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától, és közölte: amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot.

Az ukrán egyház autonómmá (autokefállá) válását Moszkva hevesen ellenzi, azt az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában