demonstráció

2019.02.13. 11:21

Taxisok tüntettek Románia több nagyvárosában

Annak a joghézagnak a felszámolását követelik, amely ellehetetleníti az általuk tisztességtelennek tartott konkurencia felszámolását.

Újabb taxistüntetést rendezett Bukarestben és Románia több nagyvárosában a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció szerdán, az Uber és a hozzá hasonló internetes fuvarmegosztó cégek betiltását követelve.

A bukaresti kormány székháza előtti teret több mint ezer taxis foglalta el járművével, forgalmi akadályt okozva a román főváros egyik legfontosabb útkereszteződésében. A taxisok azt kifogásolják, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az – utas és autósok egymásra találását segítő – internetes alkalmazásokat működtető cégeknél bárki üzletszerű személyszállításra használhatja autóját.

A tüntetők annak a joghézagnak a felszámolását követelik, amely ellehetetleníti az általuk tisztességtelennek tartott konkurencia felszámolását. A hatályos jogszabály szerint ugyanis Romániában csak akkor büntethető az engedély nélküli üzletszerű személyszállítás, ha azt valaki „rendszeresen” végzi, márpedig a rendszerességet egy egyszerű közúti ellenőrzés során nem lehet megállapítani.

A COTAR a tiltakozó akciót meghirdető közleményében azt sérelmezi, hogy a kormány nem tett eleget a korábbi tiltakozó megmozdulások idején tett ígéreteinek, de annak érdekében sem tett semmit, hogy érvényt szerezzen az Európai bíróság 2017. decemberben hozott döntésének.

A barcelonai taxisok panaszának helyt adva az EU bírósága megállapította, hogy az Uber nem digitális szolgáltatónak, hanem – az utasok szállításában közvetlenül részt vevő – taxicégnek számít az Európai Unió teljes területén. Ilyenként az Uberre nem az internetes kereskedelem uniós szabályai, hanem a nemzeti vagy önkormányzati hatáskörben megszabott személyszállítási előírások vonatkoznak, tehát mindenütt a taxiszolgáltatókkal azonos szabályoknak, engedélyezési eljárásoknak és biztosítéki követelményeknek kell megfelelnie.

A bukaresti taxisok letettek a kétnaposra tervezett megmozdulás folytatásáról, a COTAR azonban kilátásba helyezte, hogy a hónap végén a konföderáció több ezer járművével bénítják meg a román fővárost, ha a kormány addig nem hozza meg a tiltakozók által sürgetett – a szigorú személyszállítási szabályokat az internetes fuvarmegosztóra is kiterjesztő – rendeletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában