Ostrom alatt áll Európa

2021.02.02. 16:26

Tavaly nőtt a migrációs nyomás a román-magyar határon

A több mint 4470 illegális bevándorló közül 3370-en a zöldhatáron akartak átkelni.

Tavaly nőtt migrációs nyomás a román-magyar határon, a Bihar megyei határrendészet statisztikája szerint 2020-ban több mint 4470 illegális bevándorlót tartóztattak fel – közölte kedden a romániai Bihar megyei határrendészet.

A romániai Bihar és Arad megyei határátkelőkért felelős határrendészet, amely a 448 kilométer hosszú román-magyar közös határ 300 kilométerét ellenőrzi, a tavalyi tevékenységéről készült jelentésében közölte, hogy minden téren növekedés volt tapasztalható 2019-hez mérten az illegális migrációban.

A több mint 4470 illegális bevándorló közül 3370-en a zöldhatáron akartak átkelni, a határátkelőhelyeken mintegy ezer embert fogtak el, utóbbiak 87 százalékát az Arad megyei Nagylak I és Nagylak II átkelőhelyeken.

A migránsok 91 százaléka szervezett módon próbálta átlépni a határt, általában teherautók, haszongépjárművek és mikrobuszok csomagterében elbújva.

A jelentésben megállapították, hogy továbbra is magas a közel-keleti országokból érkező migránsok száma, és tavaly megfigyelhető volt, hogy jelentősen nőtt az afganisztáni és szíriai állampolgárok aránya.

A román hatóságok 166 embercsempészt azonosítottak tavaly, közülük 118 uniós állampolgár (73 százalékuk román), 48 pedig unión kívüli állampolgár volt, 68 százalékban török, általában tehergépkocsi-vezetők.

A román határrendészet honlapjára feltett ismertető az előző évre vonatkozó összehasonlító adatokat nem tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában