ellentétek

2020.02.18. 11:45

Sztrájkolnak és tüntetnek a közalkalmazottak Görögországban

A szakszervezetek szerint az új reform a pénzügyi válság idején alkalmazott politikát folytatva a nyugdíjak csökkentésének irányában hat.

Szakszervezeti források bejelentették, hogy a munkabeszüntetés érinti a polgármesteri hivatalokat és prefektúrákat is.

A kezdeményezéshez csatlakoztak Athén tömegközlekedésének a dolgozói is, a fővárosban 24 órára leálltak a metrók, a buszok, a villamosok és a trolik is. A tengerészek szintén sztrájkba léptek, és az újságírók szakszervezete is háromórás szolidaritási sztrájkot jelentett be.

Athén központjában kedden tüntetéseket is tartanak.

A kormány szerint a pénteken megvitatandó nyugdíjreform a több évtizedes fenntarthatóságot célozza meg. A csomag – így a kabinet – egyebek közt megkönnyítené a nyugdíjasoknak a munkába való visszatérést.

A szakszervezetek meglátása szerint viszont az új reform a pénzügyi válság idején alkalmazott politikát – a gazdasági szigort – folytatva a nyugdíjak csökkentésének irányában hat.

Az elmúlt évtizedekben az országban többször alakították át a szociális ellátórendszert, amely – az itt keletkezett többletkiadások miatt – a 2010-től 2018-ig tartó görög adósságválság egyik kiváltója volt.

A válság és a megszorító intézkedések a nyugdíjrendszert is érintették, a nyugdíjkorhatárt például 67 évre emelték.

A hét hónapja beiktatott Kiriákosz Micotákisz kormányfő választási kampányában egyebek közt adócsökkentést és tizenharmadik havi nyugdíjat ígért – emlékeztettek a szakszervezetek.

Görögország a válság 2010-es kirobbanása után éveken át nemzetközi hitelezői támogatással működött. Az utolsó, harmadik mentőprogramot 2018-ban zárták le. Az ország összesen 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékossági programot, megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában