vezetők sétánya

2017.09.22. 17:50

Sztálin-mellszobrot avattak fel Moszkvában

Felavatták csütörtökön Moszkvában Oroszország 20. századi vezetőinek sétányát, amelyen a hét mellszobor egyike Joszif Sztáliné.

A sétányt az Oroszországi Hadtörténeti Társaság katonai egyenruha-múzeumának parkjában adták át, a Sztáliné mellett Lenin, Nyikita Hruscsov, Leonyid Brezsnyev, Jurij Andropov, Konsztantyin Csernyenko és Mihail Gorbacsov mellszobrával. A bronz képmások alkotója, Zurab Cereteli szobrász közölte, hogy Borisz Jelcin már szintén elkészült szobrát a tervek szerint a születésnapján, február 1-jén fogják felavatni.

Alekszandr Zsuravszij orosz kulturális miniszterhelyettes kijelentette: a vezetők sétánya „történelmünk folyamatosságának jelképe, nevek kihúzása nélkül, elfeledett történelmi események és korszakok nélkül”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Sztálin-szobor felállításával szembeni kritikákkal kapcsolatban rámutatott, hogy a sétányon Oroszország minden vezetőjét megjelenítették, ezért „nem helyénvaló” a generalisszimusz szobrának jelenlétét megkérdőjelezni.

Pénteken a sétánynak a legújabb szoborsorát avatták fel. Korábban 33 mellszobrot állítottak fel a múzeumkertben a dinasztiaalapító Rurik vezértől Alekszandr Kerenszkij miniszterelnökig. Az előző kompozíciók közül Rettegett Iván ábrázolásának elhelyezése váltott ki bírálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában