Magyar szórvány napja

2017.11.15. 22:27

A szórványért tett intézkedésekről számoltak be a nemzetpolitikáért felelős politikusok

A magyar szórvány napján megtartott rendezvényeken a határon túli magyarok szavazati jogának fontosságát is hangsúlyozták a megszólalók.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar szórvány napja alkalmából a közmédiának adott interjúban azt hangsúlyozta: míg a korábbi szemlélet az volt, hogy a magyar állam minden magyarért felelősséget érez, a jelenlegi alkotmány feketén-fehéren kimondja, hogy felelősséget visel. Hangsúlyozta: ez fontos változtatás, sokkal erősebb elkötelezettség.

Elmondta, hogy az egymilliomodik új magyar állampolgár is letette az esküt, és kijelentette: „a magyar társadalomban és a magyar parlamenti politikában teljes konszenzus van” arról, hogy a külhoni magyaroknak jár az autonómia, az állampolgárság, és az utóbbitól elválaszthatatlan a szavazati jog.

A szavazati jog a garancia a kezükben, hogy ki tudják kényszeríteni a szempontjaik komolyan vételét a mindenkori kormánnyal szemben, ez az érdekérvényesítés erős eszköze – vélekedett.

A miniszterelnök-helyettes a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről is beszélt. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió tárgyalja meg és vegye komolyan az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét. „Teljes lendülettel azon vagyunk, hogy a szükséges milliónyi aláírást összegyűjtsük” – mondta Semjén Zsolt.

Az Országgyűlés szerdai ülésnapja is megemlékezéssel kezdődött, a határon túli magyarság iránt viselt felelősségét kifejezve. Az elnöklő Hiller István (MSZP) azt mondta: a szórványmagyarság létszámát megbecsülni is nehéz, a folyamatosan idegen nyelvi közegben élő magyarok száma 200 ezer és 1 millió fő közé tehető a Kárpát-medencében, és a szórványosodás növekvő tendenciát mutat. Kiemelte: november 15-e annak a szimbóluma, hogy a peremvidéken és elszórtan élő magyarok elszigeteltségük ellenére sincsenek egyedül – tette hozzá.

Potápi Árpád János a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében címmel a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett konferencián elmondta: jelentős eredményeket hozott a szórványmagyarság támogatását, felkarolását célzó Petőfi Sándor-program. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szintén sikeresnek értékelte a diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-programot, amely 47 ösztöndíjassal indult, s számuk mostanra 115-re nőtt. Kitért arra is, hogy a nemzetpolitikára fordított források 2009 óta megtízszereződtek, a támogatási összeg a gazdasági programokat figyelembe véve jóval meghaladta tavaly a 73 milliárdot.

Szilágyi Péter helyettes államtitkár, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén közölte: az erdélyi Magyarlapádon és Szamosújváron szórványkollégiumokat létesítettek, míg a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében az elmúlt egy évben – 17,15 milliárd forint felhasználásával – 76 új óvoda épült a határon túli magyarlakta területeken, és 200 óvodát újítottak fel. A kormány októberben döntött a program folytatásáról, így újabb 21,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – fűzte hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Határtalanul! program eredményeit ismertetve elmondta, abban 2013 óta márt több mint 183 ezer magyar diák vett részt. Ennek keretében magyarországi iskolák hetedikes tanulói az állam támogatásával vehetnek részt osztálykiránduláson a szomszédos országok magyarlakta területein. A program arra is lehetőséget ad, hogy a 9. évfolyamos gimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai osztályok egy közösen megvalósítandó projekt keretében együttműködjenek egy hasonló életkorú, határon túli magyar gyerekekből álló osztállyal.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára megemlítette: a Határtalanul! programban az első évben mindössze 349 iskola pályázott sikeresen, idén pedig már 1411.

Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján kiemelte: azért is aktuális ez a téma, mert azzal kell szembesülni, hogy a volt miniszterelnök a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás után most ismét a magyarság ellen agitál, valamint Ukrajnában olyan oktatási törvényt fogadtak el idén szeptemberben, amely súlyosan sérti az ott élő kisebbségek anyanyelvhasználati jogát.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján kiemelte: nem vehetők el a határon túli magyarok szerzett jogai – köztük szavazati joguk sem -, ezért elítélik a Demokratikus Koalíció ezen kezdeményezését. Azt mondta: a határon túli magyaroknak részt kell venniük a magyarországi választáson, mert mind a kormány által képviselt külpolitika, mind a nemzetpolitika hatással van mindennapi életükre. Ezzel együtt kiemelte, az LMP a nemzetpolitika lényegének azt tartja, hogy magyar és magyar között ne lehessen különbséget tenni, ezért pártja ismét kezdeményezi a parlamentben, hogy a külföldön élő magyarok számára biztosítsák a levélben szavazás lehetőségét.

A magyar szórvány napja alkalmából Budapesten, a Magyarság Házában kulturális fesztivált rendeztek. A közmédia csatornáin tematikus napot szenteltek a magyar szórvány napjának. Kora este a pesti Vármegyeháza dísztermében átadták a Bethlen Gábor Alapítvány idei kitüntetéseit: a Bethlen Gábor-díjat, a Márton Áron-emlékérmet, a Tamási Áron-díjat és a Bethlen Gábor kutatói ösztöndíjat.

Az Országgyűlés 2015. november 3-án nyilvánította a magyar szórvány napjává november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában