Illegális bevándorlás

2021.03.11. 09:14

Szír embercsempész-hálózatot számoltak fel

Szír embercsempészekből álló bűnszervezetet számolt fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön.

A hierarchikusan felépített bűnözői csoport 2019 novembere és 2020 januárja között anyagi ellenszolgáltatásért harmadik országbeli – elsősorban szír állampolgárok – Nyugat-Európába szállítását szervezték és végezték. A célországok között Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország szerepelt – olvasható a rendőrségi honlapon.

Az KR NNI munkatársai az elemzések során megállapították, hogy több megyei rendőr-főkapitányságon folyt már büntetőeljárás egy-egy olyan embercsempész ellen, aki szintén a bűnszervezethez volt köthető, ezért ezeket az ügyeket egyesítették. Mivel az ügyben érintett volt Németország és Ausztria is, a nyomozók nemzetközi együttműködés keretében folytatták a további eljárást a német és osztrák társszervekkel, akikkel videókonferenciákon egyeztettek.

A nyomozásból kiderült, hogy a főszervező egy Németországban tartózkodó szír férfi. Ő volt az, aki – az eljárás alá vont öt ember bevonásával – a bűnözői csoportot létrehozta és irányította, a szervezet az ő utasításai alapján működött. A tagok számára ő szerzett telefonokat és olyan bérelt autókat, amelyekkel az illegális migránsokat szállították, valamint ő rendelkezett minden információval a szállítandó migránsokról, így felvételük pontos koordinátáiról, időpontjáról és a végcélról. A férfi többször részt vett a magyarországi szállításoknál is.

A KR NNI a bűnszervezet öt tagja ellen vádemelést kezdeményezett, a jelenleg Németországban letartóztatásban lévő szervező ellen pedig folytatódik az eljárás – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában