Ország-világ

2020.06.25. 11:41

Szijjártó Péter: hétfőn minden átkelő megnyílik a magyar-ukrán határon (videó)

Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar-ukrán határon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kijevben az ukrán partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

Forrás: Facebook

A két miniszter azt követően beszélt újságírók előtt, hogy hét év kihagyás után ismét ülést tartott a magyar-ukrán gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi vegyes bizottság. Az értekezlet megtartásáról a két miniszter jegyzőkönyvet írt alá.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón elmondta, fontos, hogy a két ország ne söpörje szőnyeg alá a vitás kérdéseket, hanem a felek világosan beszéljenek róluk. A kárpátaljai magyar közösség oktatási és nyelvhasználati jogaihoz fűződő viták még fennállnak, hangsúlyozta a miniszter, de ezeket a vitákat civilizált mederben kell tartani, és biztosítani kell azt, hogy ezek viták ne lehetetlenítsék el a más fontos területeken való együttműködést.

A tárcavezető ennek kapcsán hozzátette: az oktatási munkacsoport és a kisebbségi ügyekkel foglalkozó vegyes bizottság is összeül a következő hetekben.

Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy legkésőbb jövő hétfő reggel valamennyi átkelő megnyílik a magyar-ukrán határon. Elmondta, jelenleg a záhonyi átkelő van nyitva, de hétfő reggeltől a barabási, a beregsurányi, a lónyai és a tiszaújlaki határátkelő is várja az utazókat, mindegyik helyen lehetővé válik az átkelés a jelenlegi utazási szabályok fenntartásával.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

A külgazdasági és külügyminiszer beszámolt arról is, hogy a magyar Eximbanknál egy 62 millió dolláros hitelkeretet hoztak létre annak érdekében, hogy a magyar és az ukrán vállalatok közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését elősegítsék, és emellett fenntartják azt az 50 millió dolláros hitelkeretet is, amelyet kárpátaljai utak építésére ajánlott fel Magyarország. „Reméljük, hogy ennek a hitelkeretnek a felhasználására, az utak építésére hamarosan sor kerül” – tette hozzá.

A Nagyhódos és Nagypalád közötti, újonnan épített határátkelő ügyében arra kérte a határellenőrzéssel foglalkozó szerveket, hogy „szüntessék meg azt a nevetséges és elfogadhatatlan állapotot”, hogy vitás bürokratikus kérdések miatt nem tudnak rajta átkelni a magyar és ukrán állampolgárok. Mivel a politikai megállapodást megkötötték, reményét fejezte ki, hogy a határellenőrzésre vonatkozó bürokratikus kérdéseket is „néhány napon vagy néhány héten” belül megoldják, és hamarosan lehetővé válik az átkelés.

Az M3-as autópálya 2023-ra elér a magyar-ukrán határig, és az ukrán fél is ígéretet tett arra, hogy a határ másik oldalán megépíti a gyorsforgalmi utat. Magyar részről annak sincs akadálya, hogy Beregsuránynál megindulhasson a nemzetközi teherforgalom, és hazánk készen áll a záhonyi híd közös felújítására és a tiszai árvízvédelmi feladatok közös ellátására is – sorolta a miniszter, aki kifejezte együttérzését az elmúlt napokban Ukrajnában pusztító árvizek miatt, egyben felajánlotta Magyarország segítségét.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb magyar vállalatok hozzájárulnak Ukrajna gazdasági fejlődéséhez”

– emelte ki Szijjártó Péter, elmondva, hogy a legnagyobb magyar bank, az OTP a kilencedik legjobb teljesítménnyel zárta a tavalyi esztendőt Ukrajnában, és az ukrán vállalati szektor finanszírozásában a második legjelentősebb pénzintézetnek minősül a magánbankok közül. A legnagyobb magyar gyógyszergyár, a Richter 25 éve van jelen az ukrán piacon, és most ígéretet kapott arra, hogy a gyógyszerek regisztrációjára vonatkozó kérésüket figyelembe veszik – közölte. Elhangzott: a Wizz Air új bázist hoz létre, és erről az ukrajnai bázisról új légi járatokat fog üzemeltetni Európa nagyvárosaiba.

Arról is megállapodás született, hogy a beregszászi kórház modernizációja magyar-ukrán együttműködésben fog megvalósulni.

Magyarország tavaly 3,6 milliárd köbméter gáz szállításával járult hozzá Ukrajna energiabiztonságához. „Erre is alapozva határozottan vissza kell utasítanunk minden olyan, a nyugat-európai liberális main streamtől származó vádat, amely minket ukránellenességgel vádol” – közölte Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy Magyarország a jó szomszédi kapcsolatban és az oktatással-nyelvhasználattal kapcsolatos viták megoldásában, valamint a pénzügyi-kereskedelmi-gazdasági együttműködés fejlesztésében érdekelt.

Dmitro Kuleba elmondta, hogy a miniszteri találkozó egyik célja Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csúcstalálkozójának előkészítése is volt egyben. Kérdésre válaszolva kifejtette: Kijev abban érdekelt, hogy a csúcstalálkozóra júliusban sor kerüljön, és a megbeszélés tartalmi legyen a két ország vezetői között. Hozzátette, hogy a most aláírt jegyzőkönyv lesz az egyik alapja annak a memorandumnak, amelyet várhatóan a két vezető a csúcstalálkozón aláír majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában