közös segítség

2020.11.18. 17:22

Szijjártó Péter: érdek- és értékalapú szövetség jött létre Magyarország és Brazília között

Gazdasági és politikai együttműködés is létrejön a két ország között.

Szijjártó Péter Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel való, harmincpercesre tervezett, de másfél órásra nyúló tárgyalásról beszámoló videóban azt mondta: Magyarország és Brazília kormánya és vezetője hasonlóan közelíti meg a világpolitikát „leginkább feszítő” kérdéseket.

Mindkét ország egyszerre szembesül a „liberális mainstream folyamatos támadásával”, „folyamatos hazugsághadjáratnak” vannak kitéve, és „folyamatosan különböző megfélemlítési kísérletekkel” találják szembe magukat a nemzetközi politikában.

A miniszter szerint a nemzet-, a vallás- és a családellenes erők nemzetközi szinten egyre erőteljesebb támadásokat indítanak a „patrióta, családpárti, keresztény politikát végrehajtó, hazafias” kormányok ellen, ezért fontos, hogy az ilyen típusú kormányok – így Magyarország és Brazília is – szorosabban együttműködjenek.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

fontos előrelépés történt a védelmi együttműködés tekintetében: megállapodtak arról, hogy Magyarország a honvédség által a szolgálatból kivont Antonov típusú szállító repülőgépeket két brazil gyártmányú géppel pótolja.

Magyarország támogatja, hogy Brazília minél hamarabb tagja legyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek, és nyitott arra, hogy az Európai Unió és a latin-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról „értelmes vita folyjon”, és „ne ideológiai mázat öntsünk erre a kérdésre” – jelentette ki.

Hozzátette, megerősítették az ENSZ-en belüli együttműködést is: Brazília támogatja, hogy Magyarországé legyen az ENSZ-közgyűlési elnöki pozíció 2022-2023-ban, cserébe Magyarország támogatja Brazília jelölését a Biztonsági Tanácsba és a Nemzetközi Büntetőbíróságba is.

A miniszter beszélt arról is, hogy mindkét ország határozottan elítéli a kereszténység ellen az elmúlt időszakban indult támadásokat, és egyetértenek abban, hogy ezeket a támadásokat a lehető leghatározottabban vissza kell verni. Továbbá mindkét ország erőteljes, migrációellenes politikát folytat, és nem fogadja el, hogy a demokráciának vagy a jogállamiságnak az legyen a „fokmérője”, hogy egy ország befogad-e illegális bevándorlókat vagy sem – jelentette ki Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában