Járvány

2020.05.19. 10:58

Szijjártó Péter: a történelmi tények tisztelete nem jelent revizionizmust (videó)

Kölcsönösen tisztleni kell egymás érzéseit, mert ami másnak örömet, az nekünk nemzeti tragédiát jelent – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Trianon-évforduló kapcsán keddi napirend előtti országgyűlési felszólalásában.

Budapest, 2020. május 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 19-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Szijjártó Péter az Országgyűlés keddi ülésének napirend előtti felszólalásaira adott válaszában hangsúlyozta, hogy hazánk idejében hozott megfelelő döntéseket, ezért sikerült az egészségügyet felkészíteni, a fertőzés terjedését kontroll alatt tartani, a járványgörbét ellaposítani. A tárcavezető köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a védekezésben résztvevőknek és minden magyar embernek, akik példás fegyelmezettséget tanúsítottak.

A miniszter szerint világosan látszik: ha egy kontinens a stratégiai ágazatokat illetően kiszolgáltatja magát a külső szereplőknek, könnyen bajba kerülhet. Ezért a kormány megkezdte a hazai kapacitások kiépítését a maszkok és lélegeztetőgépek gyártásához – tette hozzá, utalva a légi teherszállítási kapacitás fontosságára is.

– Egyetlen magyart sem hagyhatunk magára

– mondta Szijjártó Péter, emlékeztetve arra, hogy tízezer külföldön ragadt magyart hoztak haza, és folyamatosan segítséget nyújtanak a határon túl élő magyar közösségeknek is annak érdekében, hogy a szükséges védőeszközök az ő általuk lakott területeken is rendelkezésre álljanak.

A keleti nyitás politikája az eszközbeszerzés mellett a beruházások hazánkba vonzására is pozitív hatással volt – mondta a tárcavezető, kiemelve, hogy munkahelyteremtő, modern, a versenyképességünket erősítő beruházások főként keletről – Dél-Koreából, Kínából és Japánból – érkeztek hazánkba az utóbbi években.

Beszédében kiemelte a Magyarországon épülő, a világ legnagyobbjai közé tartozó akkumulátorgyárakat, amelyek az autóipar zöldítéséhez járulnak majd hozzá.

A történelmi tények tisztelete nem jelent revizionizmust

Szijjártó Péter a közelgő Trianon-évforduló kapcsán azt mondta, történelmi okok miatt az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, ezért

a kormány jószomszédi kapcsolatokra törekszik a környező országokkal, mindenekelőtt az ott élő magyar közösségek érdekében.

Igyekszünk távol tartani magunkat más országok belpolitikájától mindaddig, amíg az nincs negatív hatással az ottani magyar közösségre – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta, hogy kölcsönösen tisztleni kell egymás érzéseit, mert ami másnak örömet, az nekünk nemzeti tragédiát jelent. Ugyanakkor kiemelte:

a történelmi tények tisztelete nem jelent revizionizmust.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában