Ország-világ

2021.10.22. 15:21

Szijjártó: a lengyel kormányt is sikeres hazafias politikája miatt támadják (videó)

Akárcsak a magyar kormányt, a lengyel vezetést is a liberális fősodorral szembemenő, hazafias és sikeres politikája miatt támadják a nemzetközi porondon – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Bécsben.

A tárcavezető a közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) külügyminiszteri szintű találkozóján vesz részt.

Az ülést megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a régió államai rendkívül jól teljesítettek az utóbbi hónapokban, és a koronavírus-válságot követően leggyorsabban újrainduló gazdaságok között voltak. A növekedés fenntartásához pedig szerinte elengedhetetlen a biztonság garantálása a jövőben is.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Európa jelentős biztonsági kihívásokkal néz szembe, ugyanis ismét megerősödőben vannak az illegális migrációs áradatok. Ehhez hozzájárult a nemzetközi erők afganisztáni kivonása, illetve az, hogy a déli és délkeleti irány mellett ezúttal már kelet felől is érkeznek migránsok az Európai Unióba.

Amíg a kötelező letelepítési kvóták napirenden vannak, még ha csak rejtett módon is, illetve a határvédelmet nem biztonsági, hanem humanitárius vagy emberi jogi kérdésként kezelik, és felelőtlen nyilatkozatok hangzanak el, addig erős lesz a migrációs nyomás

– figyelmeztetett Szijjártó Péter.

– Mi, közép-európaiak továbbra is megvédjük magunkat, Európát és a határainkat, segítjük egymást ebben a tekintetben – fogalmazott, hozzátéve, hogy idén már mintegy 100 ezer illegális bevándorló érkezett déli irányból a kontinensre. Magyarország hálás a többi visegrádi államnak a határok védelméhez nyújtott támogatásukért, valamint Ausztriának a folyamatos egyeztetésért.

Az EU-s jog elsőbbségét elutasító, vitatott lengyel alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a miniszter hangsúlyozta, hogy a varsói kormánnyal szembeni támadások oka annak sikeres hazafias politikája. Kijelentette, hogy az EU-szerződések világos jogköröket határoznak meg, és ha egy terület tagállami kompetenciában van, akkor ott egyértelműen a nemzeti jog élvez elsőbbséget. Emellett pedig úgy vélekedett, hogy stigmatizálás helyett kölcsönös tiszteletre lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában