nagy lehetőség

2020.06.02. 14:30

Szerdától pályázhatnak a diákok a külföldi ösztöndíjra

Meghirdetik a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram újabb részét, szerdától június 16-ig pályázhatnak a 17 és 23 év közötti fiatalok a külföldi tanulmányaikat támogató ösztöndíjra – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Budapest, 2020. június 2. Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelõs államtitkár a Nemzeti Tehetség Program Stipendium Peregrinum Ösztöndíj pályázati kiírásának második részét ismertetõ sajtótájékoztatón a Városmajori Gimnáziumban 2020. június 2-án. Meghirdetik a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram újabb részét, amely a kiemelkedõ tehetségû fiatalok külföldi tanulmányait támogatja. Június 16-ig pályázhatnak a 17 és 23 év közötti fiatalok a külföldi tanulmányaikat támogató ösztöndíjra. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Novák Katalin újságíróknak elmondta,

az ösztöndíjprogram most maximum 20 tehetséges fiatal számára teszi lehetővé azt, hogy a 2020-2021-es tanévben a külföldi tanulmányaikra – akár annak teljes egészére – támogatást kapjanak.

Az ösztöndíjpályázat keretösszege 225 millió forint.

Olyan fiatalok pályázhatnak az ösztöndíjra, akik már felvételt nyertek a világ legrangosabb egyetemeire, vagy most zajlik a felvételi kiválasztásuk

- közölte.

Novák Katalin elmondta,

a pályázati kiírásban hatvanhat külföldi egyetem szerepel, de ennél szélesebb is lehet a kör egyéni indokolás alapján.

Az értékelésnél azonban alapvetően a kiírásban megjelölt egyetemeket részesítik előnyben.

A pályázati kiírás szerdán jelenik meg az emet.gov.hu oldalon és a Nemzeti Tehetség Központ honlapján.

Június 16-án 12 óráig lehet majd benyújtani a pályázatokat, majd

július 3-án és 4-én egy kiválasztó tábort lesz, ahol a kijelölt pályázóknak lesz lehetősége személyes bemutatkozásra.

Végül egy bizottság dönt arról, hogy kik részesülhetnek az ösztöndíjban.

Novák Katalin emlékeztetett,

az ösztöndíjprogram „A” részében negyven tehetséges magyar fiatalnak tudtak segíteni abban, hogy a legjobb külföldi egyetemen felvételizhessen.

Kiemelte: olyan tehetséges magyar fiatalokat szeretnének támogatni, akik külföldi, világszínvonalú egyetemen akarnak tanulni, és készek arra, hogy aztán majd Magyarországon éljenek a tanulmányaikat követően.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője elmondta, hogy az ösztöndíjprogramot a Nemzeti Tehetségprogramból finanszírozzák, és a pályázati kiírásában a világ legrangosabb egyetemei szerepelnek.

Azok a diákok, akik az Európai Unió tagországainak felsőoktatási intézményeibe jelentkeznek, 13,5 millió forintos támogatást kaphatnak. Az ázsiai, csendes óceáni térség, valamint a nem uniós, de európai ország felsőoktatási intézményeibe készülők akár 16,5 millió forintot is kaphatnak. Az Egyesült Államokba készülők maximális támogatásának összege 27 millió forint – közölte.

Lantos Krisztina elmondta, ezekből az összegekből egy diák a képességeihez méltó módon tud tanulni. A diákoknak a programban meghatározott, önként vállalt kötelezettségeit teljesíteniük kell.

Borítókép: Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nemzeti Tehetség Program Stipendium Peregrinum Ösztöndíj pályázati kiírásának második részét ismertető sajtótájékoztatón a Városmajori Gimnáziumban 2020. június 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában