Január 16.

2021.11.30. 22:06

Szerbiában kiírták az alkotmánymódosításról szóló népszavazást

Kiírta az alkotmánymódosításról szóló népszavazást Ivica Dacic szerb házelnök kedden Belgrádban.

Január 16-án az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének a módosításáról szavaznak az emberek. A szerb alaptörvény azon részét kívánják módosítani, amely a bírók és az ügyészek kinevezésére vonatkozik, jelenleg ugyanis a parlamentnek kell jóváhagynia a kinevezésüket, és ez nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal. Ha ugyanis a parlament nevezi ki a bírókat és az ügyészeket, akkor nem mondható, hogy független az igazságügyi rendszer.

A referendumon nem lesz érvényességi küszöb, annak megszüntetéséről a múlt héten szavazott a szerbiai parlament. Kedden a népszavazás kiírása előtt a képviselőház azt is megszavazta, pontosan hogyan is fog hangzani a népszavazási kérdés. Az embereknek arra kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy támogatják-e a szerbiai alkotmány módosítására vonatkozó parlamenti döntést. Amennyiben az emberek többsége igennel szavaz, az alkotmány a kedden elfogadott módosításokkal egészül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában